Пробация за родителите, ако децата им не ходят на училище

Агенция Монитор - сряда, 13-09-2017 - 12:20

Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище. Санкцията може да бъде и пробация. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия, по повод намеренията, изразени както от него, така и от вицепремиера Томислав Дончев да се въведе наказателна отговорност за майките и татковците, чиито деца са извън класните стаи.
Какво точно ще бъде санкцията все още не е ясно, според министърът това е както юридически, така и философски въпрос.
Той обясни, че държавата трябва да направи така, че да вкара децата в училище. „Трябва да има и морков, и тояга. Ние първо трябва да убедим родителите, ако не успеем да ги убедим тогава трябва да активираме и санкциите“, заяви Вълчев.
За да бъде наложено наказание, обаче трябвало най-напред да се докаже „виновно поведение на родителите“, което било трудно, допълни още Вълчев. „Но като крайна мярка трябва да имаме и наказателна отговорност. Министърът добави, че все по-малко са тези подрастващи, които не посещават училище поради социални причини.

Основната причина била културната – нежелание да се посещава училище. „Много деца, завършили ученици, преминали училищна възраст не знаят български“, заяви още Вълчев и сподели, че се е натъкнал на 10 – годишни деца, които не знаят езика ни. Според него причина затова е, че подрастващи не са обхванати от системата за предучилищното образование. „Детската градина е тази, която най-напред трябва да ги научи български“, заяви министърът. Като причина за този пропуск той посочи на второ място и непосещаването на училище.
Относно черно – белите учебници, които бяха МОН забрани, министърът обясни, че децата са различни и не трябва да се делят допълнително.
Той все пак коментира, че по-голяма част от учениците ксерокопират помагалата и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.
Вълчев заяви, че тази година за първи път по всички предмети,с изключение на два езика ще има електронни варианти на учебници, които нямало да бъдат просто PDF формат, а щели да са по - интерактивни. Догодина щяло да се предложи и програма за разработване на дигитални образователни материали, допълни още министърът.
Красимир Вълчев сподели, че е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово. Министърът помни и първата си двойка, която била по биология.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.