Система предвижда действията на водача

Агенция Монитор - четвъртък, 04-01-2018 - 12:09

Все още напълно автономно управляващите се автомобили не са в употреба, но вече има полуавтономни технологии за шофиране. Nissan съобщи за такава система, която установява какво ще направи шофьорът, за част от секундата, преди да го направяи. Известна е като технология Brain-to-Vehicle или B2V.

Системата работи в сегашната си прототипна версия, като шофьорът носи шапка за ЕЕГ, снабдена с електроди, които измерват и „декодират” моторната активност на мозъчната кора.

Въз основа на тези данни системата е в състояние да долови признаци, че водачът има намерение да предприеме внезапно движение, като завъртане на волана или натискане на спирачката. След това системата инициира самото действие.

Това се случва за около 0.2 до 0.5 секунди преди водача да реагира. Въпреки че това време може да е от голямо значение при извънредна ситуация, Nissan твърди, че ефектът от това е до голяма степен незабележим.


Системата B2V ще бъде демонстрирана на симулатор за шофиране, следващата седмица на CES 2018 в Лас Вегас.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.