Университетската болница в Пловдив
Интернет
Със специална протеза

Спасиха крака на онкоболна от ампутация

Силвия Николова - събота, 24-06-2017 - 17:11

Крака на онкоболна жена беше спасен от ампутация със специална протеза. Без нея той подлежеше на отрязване, тъй като метастазите са го достигнали. Това съобщиха от Университетската болница „Св. Георги” в Плодив, където беше извършена сложната интервенция.

Медицинското изделие е от типа индивидуална колянна туморна ендопротеза, поясни началникът на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Владимир Ставрев.

Пациентката е с доказан белодробен карцином, който е обхванал дясната гръдна половина и не подлежи на операция. Вследствие на това онкологично заболяване жената е получила метастази в долната част на дясното бедро.

В медицинската практика от близкото минало обикновено се е пристъпвало към ампутация на засегнатия крайник, припомни проф. Ставрев. С новия метод – поставяне на индивидуална колянна туморна ендопротеза, се запазва засегнатият от метастазите крак, поясни той.

Операцията е извършена отнего и специално поканения за този медицински случай проф. д-р Любен Стоков, който има над 35 години непрекъсната практика в областта на общата ортопедия и травматология и хирургия на големите стави, на гръбначен стълб, на предната гръдна стена, на вродените аномалии и травми на опорно-двигателния апарат при деца и възрастни, онкоортопедия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.