Лекарка от Шумен предупреди

Коледни късмети носят перитонит през август

КРАСИМИР КРУМОВ - понеделник, 26-12-2016 - 17:00

Намерили у двама пациенти левче и хартиено пожелание в станиол

Късметите в баницата са бомба със закъснител, цъкат цяла пролет и избухват през лятото, обяви пред Агенция "Монитор" лекарка от МБАЛ в Шумен, основаваща предупреждението си на личната си практика, в това число и през отминаващата 2016 година. Не става въпрос за естествените биоразградими късметчета с дрянови пъпки, а за модификациите, които крият щастието в алуминиево фолио или станиолче от шоколад.
През юли и август докторката попаднала на поредните два странни случаи на пациенти, които постъпили в болницата неразположени. Във вътрешностите на единия имало монета от един лев, а на втория - късметче от коледната баница, увито в алуминиево фолио. Оказало се, че ръбчетата от металната опаковка се забивали в тънките черва, причинявали перитонит и пациентите, които не подозирали, че са си глътнали късмета, лягали на операционната маса. И в двата случая хората са спасени, като се наложило да изрежат парченца от тънките им черва. Материалът попаднал за изследване в отделението по патоанатомия и там вече ставало ясно кой е виновникът за перитонита.
За избягване на подобни ситуации преди втория тур на баниците сега за Нова година лекарите препоръчват късметите във фолио или найлонче да не се слагат вътре в баницата, а да се забучват с клечка отгоре. "Хем ще стигнат до този, за когото са предназначени, хем няма да има подобни летни изненади." - коментираха лекари.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.