Археолози откриха първата в България крепост-склад на ценна медно-сребърна руда

Агенция Монитор - четвъртък, 07-09-2017 - 12:08

Археолози откриха първата в България крепост-склад на ценна медно-сребърна руда край Бургас, съобщи директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Откритието е направено край бившите мини „Росен” (до бургаското село Атия), закрити в началото на 90-те години на ХХ век.
Крепостта има формата на правилен квадрат с дължина 100 м, дебелина на стените 1,60 м и е открита благодарение на спътникова снимка. Разкопките са на НИМ и се осъществяват под ръководството на Павлина Девлова. 
"За съжаление за тази година разкопките скоро трябва да бъдат прекратени, поради началото на ловния сезон. Тук ще се гърми като в Ирак, е казал кметът на черноморската община", допълва Димитров. 
Добивът на сребро и мед в Античността е достигал наистина гигантски за времето размери. Само нестопената до край шлака в крепостта-склад, според руския археолог Черних, е 160 000 тона.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.