Героите в пиесата са обсебени от виртуалното общуване.
Снимки театър "София"
Документален спектакъл за (не)възможната интимност

Виртуална любов въртят в театър „София“

Ирина Гигова - понеделник, 12-03-2018 - 15:47

За пръв път в „традиционен“ репертоарен театър у нас се появява документален спектакъл, създаден по световноизвестната вербатим техника, при която актьорите не са наизустили предварително текста, а той им се диктува в слушалките според записаните автентични признания на реално съществуващи хора. Пробивът се осъществява с новото заглавие в афиша на театър „София“ - „Закачане“, чийто режисьор е, разбира се, Неда Соколовска, идеологът на документален театър Vox Populi. Нейните вербатим проекти (vedrbatim означава „дословно“) за различни социални феномени не са новост за публиката, но досега битуваха основно в Центъра за култура и дебат „Червената къща“.

„Закачане“ е спектакъл за любовта в дигиталния свят, когато живото общуване е опосредствано или изцяло подменено от „опциите“ на компютърните технологии. Соколовска и колегата й Стайко Мурджев, който е консултант на постановката, са събрали документалната драматургия, интервюирайки свои приятели, приятели на приятели и познати, притежаващи сладък (по-рядко) или горчив (по-често) опит с връзките в Интернет. Така се е получил калейдоскоп от няколко нелишени от сюжет модерни истории за хора, потънали в илюзорния свят на Глобалната мрежа. Понякога те излизат от него, за да се срещнат някъде, да правят секс, да споделят, но най-често осъзнават, че са изгубили способността да се „закачат“ за реален партньор от плът и кръв. Оказва се, че Голямата любов поддържа още 8 паралелни „големи любови“, в които се представя с различни самоличности. Или че търговията с биткойни през лаптопа е доста по-комфортно убежище от идеята да се събереш под един покрив с някого. Или че привидностите са ни достатъчни – разкрасяването с пластична операция на носа и усмихнатите селфита буза до буза не са повод да останем заедно, можем след тях набързо, като свободни електрони, да се разлетим в различни посоки... Всъщност всеки сам решава дали виртуалната действителност е улеснение или творба на зъл гений: въпреки нейните „капани“ еднозначен отговор не знаем да е намерен.

Актрисата Мила Банчева (права) е вече „ветеран“ в документалния жанр.

Този тотално откровен спектакъл разголва докрай и средата, в която се развива – тя е разтворена към „вътрешностите“ на театралния механизъм – зрителите виждат кулисите, асансьора, „джобовете“ за декорите, а сценографията на Иван-Александър Тодоров изнася на сцената 40 табуретки, които иначе „дремят“ във фоайетата. В центъра на пространството е огромен смартфон, от чийто екран на моменти се включват героите (мултимедията и мапингът са на Владислав Илиев). Младите актьори са верни на документалната стилистиката: не повтарят безизразно текста от слушалките, но и не „преиграват“; те са съвсем като нас с фиксациите си, с безкрайните си, напълно излишни „в смисъл“ и несъвършено „р“... Те са Неда Спасова, Мартин Димитров, Галя Костадинова (нови попълнения в трупата), Юли Малинов, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Илия Виделинов, Симона Халачева, София Маринкова и завърналата се след кратко второ майчинство Мила Банчева – съмишленик и участник в доста от предишните работи на Неда Соколовска. Екипът вярва, че със „Закачане“ е създал „локален“ образ за БГ тук и сега – получил им се е универсален.

 

Текст сн.

Героите в пиесата са обсебени от виртуалното общуване.

Актрисата Мила Банчева е вече „ветеран“ в документалния жанр.

Снимки театър „София“

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.