Общността губи 50 млрд. евро годишно от измами с косвения данък

ЕК излезе с план за единна ДДС система

Агенция Монитор - четвъртък, 07-04-2016 - 16:33

Европейският съюз губи 50 млрд. евро на година от ДДС измами. Това посочиха от Европейската комисия при представянето на плана си за действие, който е първа стъпка към създаването на единна система за ДДС в Общността. През 2017 г. ЕК възнамерява да излезе с предложение за въвеждане на окончателни правила за единно европейско пространство по отношение на ДДС

Освен създаването на единна система и мерки срещу измамите, планът на ЕК предвижда да бъде дадена по-голяма свобода на държавите-членки при прилагане на нулеви или намалени ставки на ДДС. В момента държавите членки трябва да се придържат към предварително определен списък със стоки и услуги, за които важи различният процент ДДС.

Сега се предлагат две възможности. Първата е да се поддържа минимална стандартна данъчна ставка от 15% и редовно да се прави преглед на списъка със стоки и услуги, за които могат да се прилагат намалени ставки, въз основа на приноса от държавите членки. Втората възможност е да се премахне списъкът със стоки и услуги, за които могат да се прилагат намалени ставки. Това обаче ще наложи въвеждането на предпазни мерки, за да се предотвратят измамите и да се избегне нелоялната данъчна конкуренция в рамките на единния пазар, посочват от ЕК. И при двата варианта приложимите понастоящем нулеви и намалени ставки ще се запазят.

Ще бъде запазен принципът на местоназначението, тоест ДДС ще се плаща в държавата, в която се консумират стоките или услугите.

От ДДС в Общността през 2014 г. са постъпили почти 1 трлн. евро, което е 7% от БВП на ЕС.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.