1021 българи са в листата на чакащи органи за 2017 година

62-годишна стана донор на трима

Агенция Монитор - понеделник, 27-02-2017 - 19:15

62-годишна жена от Велико Търново стана донор и спаси трима тежко болни пациенти. Това съобщиха от ресцентъра на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

В четвъртък възрастната жена, която е била пациент на болницата, е изпаднала в мозъчна смърт вследствие на тежък вътремозъчен кръвоизлив – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките са взели решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти. Възрастната жена е трети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и втори реализиран донор.

Екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София е взел донора, за извършване на експлантация на сърцето и бъбреците на 62-годишната жена. Сърцето на донора бе трансплантирано на млада жена в критично състояние със спешна нужда от трансплантация, а бъбреците – в УБ „Лозенец“.

Към момента на втората донорска ситуация във Велико Търново за 2017 година, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас (потенциални реципиенти) са 1021. От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 995 от трансплантация на бъбрек.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.