Приемат в клиника със собствена лъжица и вилица

2,38 лв. за ядене три пъти на ден в Окръжна

Силвия Николова - вторник, 29-08-2017 - 09:00

Във ВМА три сервирания излизат 4,50 лева

Болниците хранят своите пациенти за толкова на ден, колкото пари им останат след като бъдат извадени от разходната част на бюджета всички останали пера, установи репортерска проверка на „Монитор“. Освен това те трябва да си носят от вкъщи чаша, вилица и лъжица.

Независимо, че по стария рецептурник от 70-те години са разписани диети за различните диагнози, в Университетската болница „Света Анна“ хранят болните дневно за 2,38 лв.

Това е максималната цена, по която

 

се съблюдава хранителният режим

 

на диабетно болните, както и на бременните, който трябва да се изпълнява прецизно, коментираха от лечебното заведение.

Хората с тежки травми след катастрофи, промишлени и битови инциденти, например хапват три пъти на ден общо за 2,50 лева. Толкова е храноденът и в инфекциозното отделение на университетската болница.

Оказва се, че Държавната психиатрична болница в Пазарджик храни за малко повече своите пациенти, за които съблюдава две диети - № 9 за диабетноболни и № 12 - обща диета. Менюто на болните включва закуска, обяд – основно ястие и десерт или супа, или плод, и вечеря – основно ястие и кисело мляко, както и хляб до 360 гр на ден. В рамките на седмичното меню и двете диети трябва да се ограничат в рамките на 4,50 лв. храноден. Укладът за един ден може да е 4,20 лв, а в друг 4,80 лв., но за период от седем дни не бива да надвишава средно 4,50 лв. дневно.

В многопрофилната болница „Св. Марина“ във Варна храноденът е 3,80 и 4,00 лв. в зависимост от диагнозата.

След като разходите във ВМА бяха

 

свити с цел икономии,

 

един храноден от 12,50 лв. сега е 4,50 лева.

До преди пет години храноденът беше още по-мизерен, припомниха лекари.

Храноденът в общинските болници тогава е бил средно 1.88 лв., докато в многопрофилните в големите градове - 2.97, в областните - 2.04 лв., а в психиатриите - 1.73 лева.

Според специалисти по диететика и хранене за едно пълноценно дневно меню в лечебните заведения е необходимо храноденът да е не по-малко от 9-10 лева.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.