Снимки Авторът

Генерал Гурко пак освободи Търновград (СНИМКИ)

Иван Първанов - събота, 08-07-2017 - 12:27

140 години след Руско – турската освободителна война старата столица Търновград отново беше освободена от руските войски. Рано тази сутрин по калдъръма на ул. Гурко зачаткаха копитата на конете на руските войни, предвождани от самия ген. лейт. Йосиф Владимирович Ромейко - Гурко. В състава на войската му имаше още и казаци, румънски войни и български опълченци.  В началото на старата улица генералът беше посрещнат от българки в народни носии, кито по стар обичай му поднесоха хляб и сол. Майки пък протягаха към него ръце с малките си деца за да ги благослови. Свещеник поръси генерала и войниците му със светена вода и ги благослови в предстоящите сражения с неверниците поробители. Хлапета пък се бутаха едно в друго като всяко се тремеше да се докосне с пръст до генералския бял ат, изпод чийто копита изскачаха искри. След като преминаха цялата улица, ген. Гурко и войниците му се насочиха право към сградата на стария турски конак, на метри от крепостта Царевец, където турските заптиета се бяха барикадирали и бяха изкарали отпред цяло оръдие. С викове „Ура! „Бог с нами!” и „Напред, братя българи, за родината и свободата!” българи, руси и румънци нападнаха от две страни конака и след кратка стрелба част от заптиетата бяха убити, а останалите начело с командира си се предадоха. Победата беше ознаменувана с нови викове „Ура! И „Да живей!” от страна както на войниците победители, така и на наблюдаващите отстрани битката граждани и гости на Велико Търново.

Всъщност посрещането на ген. Гурко и битката за стария турски конак бяха част от програмата, посветена на 140-годишнината от освобождението на Търново от турско робство. След спешното форсиране на Дунава част от руската армия, т.нар. Преден отряд, под ръководството на ген. Йосиф Гурко, трябва според военния план да настъпи към Търново, да го превземе, да продължи към Стара планина, да премине проходите и през Стара Загора да достигне до Одрин, като използва стратегическата изненада и отсъствието на сериозни турски военни части по пътя си. На 7 юли 1877 г. авангардът на русите, се сблъсква с авангарда на търновския османски гарнизон в околностите на Търново, като османлиите са обърнати в бягство. След няколкочасова битка за града, над 4000 турски войници са обърнати в бягство и към 17,00 ч. първата казашка сотня, предвождана от княз Александър Церетели влиза в старата българска столица. А на следващия ден тук пристига и самият ген. Гурко.

След успешния край на войната заради заслугите си ген. лейт. Йосиф Ромейко – Гурко получава графска титла и множество отличия. Бил е губернатор на Санкт Петербург, Одеса и Варшава. През 1894 г. получава най-висшето руко царско военно звание генерал-фелдмаршал. Умира на 28 януари 1901 г. на 72-годишна вързаст, в имението си в село Сахарово, днес в рамките на град Твер, който е побратимен с Велико Търново.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.