Киберножът ще заработи от 15 април
Монитор
Пловдив

Пускат киберножа в университетската болница

Силвия Николова - сряда, 29-03-2017 - 18:18

Роботизирана система за радиохирургия, популярна като кибернож, ще заработи в Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив от 15 април. Това съобщи началникът на Клиниката по лъчелечение д-р Мария Влайкова. Документите на пациентите се разглеждат в рамките на 3 дни, уточни тя.

Киберножът, за разлика от останалите апарати за радиохирургия в другите онкологични центрове в България, е единственият подобен апарат на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“, на стойност 9 000 лева. Киберножът е разположен в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги“, на бул. „Васил Априлов” 15A, в специално построена за целта и напълно оборудвана сграда.

Роботизираната систeма е неинвазивна алтернатива на хирургичния метод за лечение на тумори и до момента нито един онкологичен център в страната не е разполагал с подобна апаратура.

Прецизността й позволява да се лекуват множество лезии, включително такива, които се смятат за трудно достъпни оперативно. Досега пациенти с подобни диагнози се препращаха към различни онкологични центрове в Европа, което забавяше и многократно оскъпяваше лечението им, подчерта д-р Влайкова.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.