Интензивното тестване при екстремни зимни условия помага при развитието на гумите.
Снимки Nokian Tyres
Уникално съоръжение се простира на площ от над 700 хектара

Сурови изпитания на сняг, лед и киша

Денислав Стоянов - четвъртък, 08-12-2016 - 11:33

Финландците от Nokian тестват гуми в най-екстремния полигон на света

Преди да бъдат пуснати на пазара, зимните автомобилни гуми на всички производители се подлагат на сурови изпитания на сняг, лед и киша. Тестовете на гуми на финландския производител Nokian се провеждат в най-екстремния полигон на света, наричан не случайно „Белия ад”. Това уникално съоръжение е построено през 1986 година и се простира на площ от над 700 хектара из заснежените полета в Ивало, Лапландия, далеч от Северния полярен кръг. Тестовият полигон в Ивало е създаден от Nokian Tyres през 1986 г. и от тогава той печели славата си на най-големия, суровия, комплексен и екстремен, но естествен тестов център в света. В „Белия ад“ през зимата температурите падат далеч под нулата, докато през пролетта температурните амплитуди достигат 40 градуса.

„Белия ад” е уникално съоръжение и се простира на площ от над 700 хектара в заснежената Лапландия.

Тестовите трасета са най-натоварени между месеците ноември и май. През тези близо 200 смразяващи дни, над 20 000 гуми са тествани, изминавайки над 40 000 км. Опитни екипи от професионалисти изпробват гумите през деня и през нощта. Центърът разполага с 20 поддържани писти с обща дължина от над 100 километра, включително и „ледена зала“ със 700-метрова писта, където е възможно да се тества при всякакви условия. Поддръжката на всички тези съоръжения при такива условия е сериозно предизвикателство, но всичко се прави с цел постигане на правдоподобни резултати, максимално близки до действителността.

Центърът разполага и с „ледена зала“ със 700-метрова писта, където се тества при всякакви условия.

При тестовете се гарантира, че слоевете сняг, лед или киша винаги са в оптимално състояние. Зимните гуми се тестват по толкова суров и взискателен начин, за да се пресъздадат екстремни условия. В тестовия център в Ивало гумите са подложени на многократни изпитания, сред които стотици часове ускорение, спиране, слалом върху сняг и лед. Именно поради интензитета на тези тестовете, най-северният производител на гуми Nokian е смятан за един от световните пионери при създаването на гуми.

Зимните гуми Nokian се подлагат на сурови тестове на сняг, лед и киша, както и на компютърни симулации.

Интензивното и безкомпромисно тестване при екстремни зимни условия има за цел да помогне при развитието на продуктите на Nokian, най-вече по отношение на тяхната безопасност и функционалност. Освен тестовите програми в центрове като този в Ивало, компанията извършва и редица лабораторни изследвания, както и компютърни симулации. Чрез взискателно тестване е възможно да се отделят най-добрите гуми и да се гарантира, че те са най-безопасните в света. Перфектната зимна гума трябва да се държи предвидимо на пътя при всякакви условия. За да се постигне такъв резултат, специалистите от Nokian правят тестове не само на свои писти, но и на неутрални такива из целия свят.

Финландците от Nokian използват автомобили, които са управлявани от модерни технологични роботи.

Освен опитни тестови пилоти, финландците от Nokian използват и автомобили, които са управлявани от модерни технологични роботи, за да се повтарят индивидуални тестове с абсолютна точност. Това е една малка част от подкрепящата роля, която оказват съвременните технологии. Все още обаче няма машина, която да замести реалните шофьори, техния опит и чувство към представянето на продуктите. За да стане отличен професионален тестов пилот, това отнема на всеки човек няколко години. След това той е в състояние да предоставя ценна и достоверна информация на инженерите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.