Пушкинският музей в Москва

Установиха кой е авторът на картината "Венера и Адонис"

Агенция Монитор - понеделник, 07-08-2017 - 19:07

Главният научен сътрудник на Пушкинския музей в Москва и доктор на изкуствоведските науки Виктория Маркова установи кой е авторът на картината "Венера и Адонис" - платното е нарисувано от майстора на четката Тициан, предаде ТАСС. Това оповести директорката на музея Марина Лошак.

В Русия картината за пръв път е показана в рамките на изложбата "Венеция от епохата на Ренесанса. Тициан, Тинторето, Веронезе. От сбирките на Италия и Русия", която бе открита в Пушкинския музей на 9 юни.

Досега се смяташе, че оригиналът "Венера и Адонис" се съхранява в музея "Прадо" в Мадрид.

"Виктория Маркова не само установи кой е авторът на неизвестната ранна версия на тази картина, но още от началото предполагаше, че въпросното платно е своеобразен оригинал, по който по-късно са създадени копия от Тициан", поясни Лошак.

"Към мен се обърна колекционер, който купил картината на търг в Сен Жермен ан Ле като творба от неизвестен венециански художник - разказа Маркова. - Когато хвърлих поглед върху картината, веднага разбрах, че става въпрос за творба от Тициан."

Платното било реставрирано във Венеция и впоследствие видни изкуствоведи подкрепили виждането, че това е творба от Тициан.

"По този начин картината придоби нов живот. Бихме искали тя да стане част от сбирката на музея. Засега можем да обещаем, че след приключването на изложбата ще остане за една година в постоянната експозиция на Пушкинския музей", каза Лошак.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.