Сушата вече е унищожила 60-70% от посевите със зърно в Испания.
СНИМКА МОНИТОР
В ЮЖНА ЕВРОПА

Силна суша заплашва реколтата

Агенция Монитор - понеделник, 17-07-2017 - 15:55

Най-силната суша в последните 20 години заплашва реколтата от зърно в Южна Европа, съобщава Reuters. Засегнати са някои райони на Италия и Испания, уточнява агенцията. Там се очаква количествата прибрано зърно да паднат на 20-годишен минимум. Най-пострадали от в Испания са районите на Кастилия и Леон, където се отглежда най-много зърно, загубите се оценяват на 60-70% от очакваната реколта.

Експерти коментират, че слабата реколта в двете средиземноморски държави ще ги накара да увеличат вноса си на жито от Франция, Великобритания и Украйна. Испанският импорт на мека пшеница за реколтната 2017-2018 г. се очаква да се увеличи над 40% и да достигне 5,6 млн. тона, прогнозират от Agroinfomarket.

От липсата на валежи ще падне и реколтата от маслини, а от там и производството на зехтин. На Апенините маслинените гори в последните години страдат и от различни вредители и болести. За това се очаква през есента производството на зехтин да падне наполовина.

От земеделската асоциация на Италия Coldiretti са изчислили, че загубите от сушата за фермерите в страната ще надминат 1 млрд. евро.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.