Снимки: University of California, Merced

Дрон надушва изтичането на газ

Агенция Монитор - сряда, 30-03-2016 - 12:57

Всеки път, когато някой поставя под въпрос държавното финансиране на НАСА, обичайно му се напомня за пяната с памет и химикалката, които донякъде са продукти от космическата програма. Сега може да се добави и един малък детектор за газове.

Jet Propulsion Laboratory на НАСА е разработила миниатюрен сензор засичащ метан, достатъчно лек, за да бъде изпратен до Марс и достатъчно чувствителен благодарение на лазерен спектрометър, за да надуши няколко частици на милиард. Open Path Laser Spectrometer първоначално е бил предназначен за изследване наличието на газ на Марс, но е достатъчно лек, за да бъде поставен на квадрокоптер.
 

 

Изтичането на метан е традиционен проблем за газовата промишленост, където се използват екипи от инспектори, които ръчно инспектират тръбопроводи, за да се открие изтичането. Със спектрометъра на НАСА поставен на дрон, компаниите могат да летят над тръбопровода инспектирайки го, като могат да доловят най-малкото наличие на метан, което е сигнал за теч.

Дроновете отдавна са изтъквани, като алтернатива на хората за инспектиране и набл/дение на инфраструктурата, но до сега предимно с камера. Добавянето на по-чувствителна апаратура на квадрокоптер може да отнеме работни места от хорат

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.