Археологът Жени Танкова, зам.-кметът Амелия Гешева и директорът на Археологическия музей в Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов
Авторът

Двойно повече пари за археология в Пловдив

Ели Крумова - понеделник, 19-12-2016 - 16:20

Дават 300 бона за разкопки на Небет Тепе, Одеона и Голямата базилика през 2017г.

Двойно повече пари за археологически проучвания – близо 300 000 лева, предвижда да даде догодина община Пловдив. За сравнение през тази година отпуснатата за древни находки сума е била към 160 000 лева. Със средствата ще продължат разкопките на Голямата базилика, Одеона, Небет тепе, могилата Малтепе край село Маноле и на археологията, която излиза покрай ремонтите на възлови булеварди в Пловдив. Това съобщи зам.кметът Амелия Гешева.

500 кв. метра красиви цветни антични мозайки, някои от които на две нива, са били открити на Голямата базилика това лято, отчете ръководителят на екипа археолози Жени Танкова. Тя и колегите й са успели да проучат 1 200 кв. метра от мащабния обект. Изящните мозайки са били зазимени, след като са разкрити и проучени, като върху тях е бил застлан геотекстил и върху него бил изсипан пясък. От средновековната епоха там са разкрити и 55 гроба и 11 гробни ями, като впечатление за експертите прави гроб на мъж, в който са били открити енколпиони, гривни и бижута, което предполага, че приживе човекът е бил вероятно знатен владетел. През ноември 2018г. се очаква проектът за Голямата базилика да бъде финализиран.

Кули на Небет тепе не е имало, бе категоричен директорът на Археологическия музей доц.д-р Костадин Кисьов. Той уточни, че на мястото е бил направен сондаж, след който специалистите са категорични, че на тепето никога не е имало средновековни кули и няма нужда в днешно време да се изграждат такива. Добре би било да се разкрият крепостните стени от всички посоки и така обектът ще стане атрактивен за туристически посещения, каза Кисьов. Негови подчинени „на пожар” са проучвали находките, които изскочиха при ремонта на бул. „Васил Априлов”, както и основите на виадукта от римско време, които излязоха наяве при реконструкцията на бул. „Коматевско шосе”. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.