Свещеник търси 70 000 лв за довършване на храм

Христо Христов - понеделник, 08-08-2016 - 16:00

Близо 70 000 лв търси от дарители сливенския свещеник Евгений Янакиев, за да бъде довършен храмът "Св.вмчк. Георги Победоносец"в старопланинската местност "Бармук баир".

Отецът е председател на настоятелството и припомня, че някогашният параклис на същото място е бил опустошен и ограбен след 1990 година.

Според него вина за това имат духовниците, изоставили светата обител, както и хората, които са го разорили.

Параклисът е бл построен в район, известен още като Малката Света гора и Малкия Атон, където легендата разказва че през Средновековието имало около 300 манастира.
В момента сградата е в груб строеж,завършен е покривът, но е необходимо да се направи облицовка, вътрешно обзавеждане, икони, камбанария, стенописи, църковна утвар.

В касата на настоятелството имало 18 000 лв, на склад се пазели и материали за 10 бона.

Строежът се намира в близост до издигнатия преди време от тукашните бизнесмени братята Димитър и Зафир Гочеви 33-метров метален кръст, в който е вградена касетка с частица от светия кръст.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.