Новият паметник на Енина ще бъде официално открит в събота, за празника на селото Петковден

Бронзова Европа върху бик разкрасява Енина

Христо ХРИСТОВ - четвъртък, 12-10-2017 - 15:19

 

 

Отлята от бронз композиция, изобразяваща старогръцкия мит за спасяващата се върху гърба на бик Европа украсява от четвъртък казанлъшкото село Енина.

Фигурата е висока около 1 м, а пиедесталът върху който е монтирана е двуметров и предстои да бъде облицован с мрамор.

Идеята и средствата за изработката са осигурени от родения тук бизнесмен и бивш политик Добромир Гущеров, сподели кметът Веселин Андреев. Паметникът ще бъде открит официално в събота, когато е празникът на селото -Петковден.

Жителите на Енина припомнят, че преди две години , отново с финансовата подкрепа на Добромир Гущеров бяха открити два , изработени от бял мрамор паметника: на алековия герой Бай Ганьо и на намерения през 60-те години на миналия ХХ в. в храма „Света Параскева“

Енински Апостол. Изследователите са категорични, че товай е на практика най-старият, написан на кирилица и с отделни букви от глаголицата църковнославянски текст, запазен по нашите земи.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.