Прокуратурата в Бургас:

15-годишният Иван, убил Никол, е вменяем

Елена Анастасова - четвъртък, 11-01-2018 - 15:50

Не са открити алкохол и дрога в кръвта на двамата

15-годишният Иван Иванов от Бургас, който е обвинен в убийството на 11-годишната Никол е вменяем и ще бъде съден по общия ред, съобщиха от бургаската прокуратура.

Тийнейджърът е разбирал свойството и значението на своите действия, и е бил наясно с последиците, сочат резултатите от съдебно-психиатричната експертиза. Вещите лица са категорични, че не може да става въпрос за временна невменяемост. Установено е, че Иван действително  има специални образователни потребности, но няма психическо заболяване, което да го освободи от наказателна отговорност, категорични са от държавното обвинение. 

Вече е готова и назначената съдебно-медицинска експертиза. Според заключението, нито Иван, нито жертвата Никол са употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Пробите и на двамата са абсолютно чисти. В папките по разследването са приложени доказателства от ДНК анализа, според които по дрехите на Иван са открити следи от кръвта на зверски закланата Никол. 

Техническата експертиза на телефона на момичето, който бе открит строшен също е готова. Въпреки повредата, от устройството са източени всички данни с чатове, sms-и и обаждания, които са разкрили с кого и какво е говорела ученичката. 

Родителите на Иван продължават да твърдят, че синът им е невинен. "Иван дълго време мълчеше и само повтаряше, че не е направил нищо. После, като се поуспокои ми каза, че е видял убиеца - бил по-голямо момче с качулка. Не го познава, но го е видял случайно и той го заплашил, че ако каже нещо на някого ще избие цялото му семейство. Синът ми казва още, че това момче му е дало телефон, който после го принудил да изхвърли в контейнера. Вероятно така е оставил отпечатъци върху апарата", заяви майката на Иван - Донка Иванова. 

Разследващите вече са наясно какво е правило момичето в блок 108 в бургаския комплекс "Меден Рудник" на 20-ти август, как и защо се е озовало на 11 километра от дома си. Ясен е също и маршрута, по който се е придвижила до покрайнините на отдалечения квартал Меден Рудник. Информацията обаче се пази в строга тайна. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.