250 000 яйца с фипронил открити в Търговиите в Пловдив

Ели Кру­мо­ва - вторник, 19-09-2017 - 13:09

Всички количества са иззети, за хората няма никаква опасност, увери шефът на дирекцията по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков

Около 250 000 яйца с фипронил са били намерени и са били възбранени в склад в Търговиите в Пловдив. Част от тях – около 20-30 000 бройки с партидни номера 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003, са били доставени и по рафтовете в магазините в областния център. Още миналия вторник обаче всички количества от заразените с фипронил яйца са били иззети от склада и от търговската мрежа в Пловдив. Това съобщи шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков.

„Да, миналия вторник са открити в магазините в града, но вече са иззети и вече не могат да се открият в магазинната мрежа в Пловдив. Цялата партида е общо около 250 000 бройки. Иззетите яйца ще бъдат унищожени. Няма как да бъдат изгорени в екарисаж, тъй като съдържат химическо вещество. Затова ще бъдат загробени”, каза д-р Янков. По думите му яйцата от трите партиди са поставени под възбрана и са произведени от фирмите "Консорциум Агробизнес" АД и "Агроинвестпродукт" ООД. Заразените с фипронил яйца могат да бъдат вредни за здравето на човека само ако всеки ден се консумират по килограм – два от тях, което на практика не е възможно.

Въпреки това, за да бъдат спокойни потребителите, от БАБХ уточниха, че абсолютно всички яйца с трите партидни номера са били иззети от склада за продажба на едро в Пловдив, както от търговската мрежа в града. „Хората могат да бъдат спокойни. Няма яйца с фипронил в магазините на дребно в града и областта”, бе категоричен д-р Янков. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.