Пластмасовите отпадъци може да създават красиви форми, но са пагубни за околната среда.

Шестима визуални артисти в „Пластмасовия рай“

Агенция Монитор - вторник, 12-12-2017 - 17:26

Столичната галерия Credo Bonum на ул. „Славянска“ 2 завършва годината с изложба, посветена на връзката между хората и пластмасата, като обръща поглед към проблема със свръхконсумацията и екологичната катастрофа, причинена от нея. Мултимедийната експозиция „Пластмасов рай” се открива утре в 18.30 ч. и представя впечатляващите произведения на шестима международни автори. Творбите са от пластмасови отпадъци, които намират своя път към биосферата, а след това попадат в ръцете на артистите.

Някои, като Стив Макфърсън от Великобритания, имат почти археологически подход към събирането и аранжирането на парчета пластмаса, превръщайки ги в произведения на изкуството. Други, като Ан Перкоко от САЩ, работят с определени общности за създаване на забавни и осезаеми артефакти. Българският арт колектив Destructive Creation, популярни с намесите си в публична среда, за първи път влизат в галерийно пространство с поп-културния анимационен герой на трансформиращия се робот Волтрон - защитника на Вселената, изработен от отпадъци.

Базирани на концепцията gomunication (от думите gomi - „боклук“ на японски, и communication – общуване, англ.) Yodogawa Technique използват въпросния боклук и плаващи обекти, изхвърлени на бреговете на река край Осака, Япония, в конструирането на модели и скулптури. Сред участниците в експозицията са още Крис Джордан от САЩ, Мария-Елиза Бакова и Александра Йотовска от България.

Провокативните гледни точки на артистите напомнят за непрекъснатите поражения, които нанасяме на околната среда. Изложбата „Пластмасов рай” е повод да си зададем въпроса ще успеем ли да спрем тази свръхконусмация, или ще задушим Земята в найлонова торбичка за еднократна употреба...

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.