Среща на ниво външни министри между Гърция и Македония - разговарят за името, ЕП с призив за присъединяване на Македония

агенция Монитор - сряда, 14-06-2017 - 16:48

На първата си официална среща в Атина министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас изразиха надежда за подобряване на отношенията, съобщи информационният сайт МКД.
Двамата министри повториха още веднъж своите изявления, правени многократно през последните дни - Димитров поиска подкрепа от Атина, а Кодзиас каза, че първо трябва да се постигне компромис по спора за името, а след това да се говори за евроатлантическа интеграция на Бившата югославска република Македония (БЮРМ).
"Доволни сме, че нашата съседна страна намери пътя към стабилността и имаме чувството, че сега този път може да я отведе към по-добро бъдеще", каза Кодзиас.
Той призова трети страни да не се месят във вътрешните работи на Македония и в македонско-гръцките отношения.
"Ние искаме БЮРМ да стане членка на НАТО и ЕС, а това може да стане с постигане на компромис за името", заяви Кодзиас, като отбеляза, че досегашното македонско правителство не е било склонно към компромиси. Гръцкият министър припомни, че неговата страна досега е предложила различни решения по спора.
Димитров от своя страна информира гръцкия си колега за приоритетите на новото правителство и изтъкна, че в интерес на Гърция е нейната съседка да влезе в НАТО и да започне преговори за членство в Европейския съюз.
"Не съм наивен, това е първа среща, пътят няма да бъде лесен, но съм дошъл тук, за да искам подкрепа, на нас ни трябва подтик, за да тръгнем по пътя, който искаме да изминем. Бяхме неподвижни няколко години", каза Димитров.
Двамата министри говориха и за мерките за изграждане на доверие, като добавиха няколко нови към досегашния списък.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.