Радован Караджич
Трибуналът в Хага

Караджич иска справедлива, а не "очаквана" присъда

агенция Монитор - четвъртък, 20-04-2017 - 18:37

 

Бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич е поискал от Апелативната камара на Международния трибунал да промени присъдата му от 40 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна от 1992-1995 г., и да издаде справедливо решение, предаде Танюг.

В отговора си на жалбата на прокуратурата, съдържащ 109 страници, Караджич призова Апелативната камара да направи "това, което е правилно и справедливо, а не това, което се очаква". В документа Караджич посочва, че процесът срещу него е бил "нечестен" и е довел до грешни заключения в присъдата. По неговите твърдения обвиненията на прокуратурата са били неточни и неверни и затова присъдата е била незаконна.

По-рано Караджич поиска Апелативната камара да отхвърли жалбата на прокуратурата, която поиска присъдата му да бъде променена на доживотен затвор.

Радован Караджич бе осъден през март 2016 г. В началото на декември 2016 г. прокуратурата обжалва присъдата и поиска да бъде променена на доживотен затвор. Караджич също обжалва, като оспори твърденията на обвинението и поиска оправдателна присъда.

Международният трибунал съобщи по-рано, че прокуратурата и Караджич трябва да изложат устно жалбите си през пролетта на 2018 г., а окончателната присъда се очаква една година по-късно.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.