Семейството му дойде от Варна в Хасково за консултация с турски професор

Двегодишният Дениз води тежка битка за живота си

Божидар Събев - понеделник, 13-11-2017 - 16:32

Малкият герой има хидро и микроцефалия и атрофия на зрителния нерв

„Аз съм Дениз и името ми значи море. Имам голямо сърце и искам да порасна. Някога имах брат – брат близнак. Той изчезна. Тръгна си от мен и ме остави сам. Аз останах… заради мама. Мъчно ми беше за моето братче, но не можах да оставя мама сама. Не съм виждал очите й, защото не виждам, имам атрофия на зрителния нерв, но съм усещал топлината й. Не мога да ходя, защото имам детска церебрална парализа, но лекарите казват,че има шанс да проходя. Искам да стана голям човек ! Сега съм малко момченце, което се бори за оцеляването си и напук на целия свят продължавам да се опитвам да СЪМ, да опитвам да ме ИМА!“

С тези трогателни думи се представя в една от групите в социалната мрежа, която е в негова подкрепа най-малкия варненски герой Дениз Турхан Амди. Дениз е единият от двама братя – еднояйчни близнаци. Едното момченце умира във шестия месец, но смъртта му е установена цял месец след това. Майката носи две деца в утробата си – едно живо – Дениз и едно мъртво. Мъртвото бебе поврежда здравия близнак и го оставя да се бори с диагнози като микроцефалия, хидроцефалия и детска церебрална парализа.

 

Дениз се ражда се 1,450, съвсем мъничък, като самото раждане е по настояване на майката . Взет е в кувиоз в клиниката във Виница, където е отглеждан докато стане 3кг. Майка му е всеки ден с него – носи кърма, за да го хранят, чака детето си. През всичкото това време младата жена не знае какво ще се случи с него, докато един ден и казват просто да се откаже от него, защото е обречен на смърт. „Беше страшно. Не повярвахме на лекарите. Може лекар да каже такива страшни думи? Това не беше диагноза, а присъда! Но ние не спряхме да се борим. Даваха му 45 дни живот, после три месеца. А ето вече, че нашата надежда е на 2 години“, с мъка разказва баща му Турхан Мехмед. Майката Айше си прибира детето и до ден днешен се грижи за него всеки ден с търпение и обич.

Трудностите нямат край. Освен Дениз семейството има батко на 7 години Аталай и малкият Толга, който е на три месеца. Работи само бащата, а майката се грижи за трите си деца. Живеят на квартира недалеч от кораборемонтния завод във Варна, където работи Турхан Мехмед.

„Ние сме хора със скромни възможности. Нямаме нито кола, нито собствено жилище. Сменихме три влака, за да стигнем от Варна до Хасково“, разказва бащата.

Турхан изкарва добри пари, но половината му заплата е под запор. Има кредит от 30 хил лева, и още един който е изтеглил колега и приятел, за да му помогне. Той е 15 хиляди лева. Теглила са и 5 хиляди лева бързи кредити.

Така в семейството влизат около 800 лева. Изнемогват, защото Дениз трябва да се храни със специални каши и пюрета без глутен. Само неговата храна е 300 лева на месец, отделно дават поне 100 за лекарства.

Въпреки огромните трудност и финансови несгоди родителите на Дениз имат надежда. Тя идва след срещата в Хасково с екипа на турския професор Фиерде Белир от медицинския център „Рибем“ в Истанбул.

Професорът е казал, че ще успеят да вдигнат Дениз на крака, а отделно ще му бъдат направени и пълни изследвания. Едва след това ще може да се каже дали има шанс за лечение на микроцефалията и хидроцефалията. С операции в Германия детето дори може да прогледне, но преди това трябва да се пребори с тежките диагнози.

 

 

За целта са необходими поне 33 000 евро. В тази сума влизат всички разходи, свързани с лечението на Дениз. Има направена дарителска сметка, по която се набират средства за него. Всъщност разходите му са много повече, със сигурност ще са над 40 000 евро. Защото само за изследванията в Истанбул е необходим двуседмичен престой. Двучасовата рехабилитация струва по 1200 турски лири на ден. Отделно на семейството са нужни пари за транспорт, хотел и храна. Надяват се в дарителската сметка да се съберат достатъчно пари, за да могат да заминат за Турция през декември. За да съхранят надеждата, че малкия герой ще продължи тежката борба за своя крехък живот.

Повече информация може да се намерят във фейсбук групата “Да дадем шанс на Дениз да проходи”

Дарителската сметка е

IBAN: BG34UNCR70001523082885

Титуляр на сметката: Дениз Турхан Амди

Банка: УниКредит Булбанк

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.