Прибират имущество на Цветан Василев от 4 държави

Бандитско имане за 19 млн. лв. отнето за година

МАРИЯ КАДИЙСКА - петък, 31-03-2017 - 17:48

Комисията сезирана за над 2800 слуая през 2016 г.

Бандитско имане на стойност близо 19 млн. лв. е било конфискувано в полза на държавата през миналата 2016 г. това сочат данните на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, която публикува годишния доклад за дейността си.

От данните става ясно, че парите са постъпили след като комисията е спечелила 36 дела, като 5 от тях са по вече отменения закон. В същото време само за 2016 г. КОНПИ е внесла в съда искове за конфискация на имане за около 2,22 млрд. лв.

Най-мащабният от тях е срещу забегналия зад граница банкер

Цветан Василев. Комисията иска съдът да му отнеме имане в размер на 2,2 млрд. лв. Имуществото му е пръснато в 4 държави – България, Швейцария, Люксембург и Гърция и от КОНПИ са поискали то да бъде отнето в полза на държавата, тъй като банкерът-банкер го е напазарувал с пари на вложителите на фалираната КТБ. Според разбивките на комисията имането на Василев е разделено в 5 категории – акции във фирми, суми по сметки, имоти, коли и други. От данните се вижда, че пишман финансистът е успял да напазарува със задигнатите от КТБ пари дялове във фирми на стойност 1,27 млрд. лв., коли за над милион и имоти в страната и чужбина за още 143 млн. лв. Поискана е конфискацията и на 786 млн. лв, които банкерът и семейството му са заделили по различни лични или фирмени сметки. Ако съдът уважи искът на КОНПИ по делото срещу Василев, това ще бъде най-солидното имане, конфискувано в ЕС. Както „Монитор“ писа обаче процесът близо година не може да стартира на първа инстанция, защото е блокиран от десетки жалби, пуснати от Василев и ортаците му.

В докладът на КОНПИ е записано още, че през миналата година

в комисията са получени уведомления за 2857 души.

По закон КОНПИ се сезира от прокуратурата, когато държавното обвинение привлече под отговорност лица по определени текстове от НК. Обикновено става въпрос за финансови престъпления, които генерират сериозни приходи. Заради финансови престъпления КОНПИ започна проверка и на аверът на Василев – енергийния олигарх Иво Прокопиев. Той обаче ще бъде разследван по последния закон, който предвижда конфискация на имущество при разлика между декларирани доходи и реално имане в размер на 150 000 лв. за последните десет години.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.