Телефонни измамници „чакали“ върлуват край Рим

Милано. Румен Михайлов, Кореспондент на “Монитор”, Италия - сряда, 11-10-2017 - 13:26

При блиц-акция на италианската полиция в намиращия се източно от Рим град Фрозиноне бяха арестувани на куп 12 телефонни измамници – мъже и жени. През последните шест месеца те изнудвали за пари предимно възрастни хора, като никога не действали в един и същ район, а непрекъснато сменяли „бойното поле“. „Ужилените“ от бандитите жители на италианската столица и на селищата около нея започнали да ги наричат „чакалите“, така кръстили операцията си и служителите на силите на реда.

Ченгетата установили при продължилото няколко седмици проследяване на измамниците, че те обикновено се представяли на предварително набелязаните жертви като карабинери или адвокати. Използвали познатата и по нашите географски ширини хватка – звънели им по телефона, представяли се и след това им съобщавали, че синът/ дъщерята е катастрофирал/а, вината е негова/нейна и за да не се стига до съд на потърпевшия трябва спешно да се плати определена сума. Ако хората нямали пари, за да помогнат веднага на детето си можели да дадат златни бижута, скъпи произведения на изкуството и т.н. Разтревожени, те обикновено не се замисляли много, още повече че мошениците разполагали винаги с богата информация за семейството, след което давали парата или скъпоценностите. Но изглежда измамниците се увлекли, защото „ударите“ им зачестили, оплакванията в полицията зачестили и накрая истинските карабинери започнали да дишат във врата им.

Ако се вярва на медиите на Апенините при операцията „Чакали“ били иззети от бандитите и 100 хил. евро, които ще бъдат върнати на най-нуждаещите се от пдлъганите възрастни хора.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.