Спектакълът на Иван Пантелеев "NEOдачници" е сред отличниците на първата ни трупа.
Снимка Росина Пенчева
Братя Бахарови пак рамо до рамо в списъка на отличниците

Рекордни 14 номинации „Аскеер“ за Народния театър

Ирина Гигова - петък, 13-04-2018 - 16:29

Създателите от армейската трупа за първи път влизат в състезанието

Народният театър „Иван Вазов“ е с най-много номинации за наградите „Аскеер“ - цели 14, за сценичната продукция в периода от 1 април 2017-а до 31 март 2018 г. Това е рекордно постижение дори за класата на първата ни трупа, която невинаги е „абонирана“ за подобно признание – само преди два-три сезона тя остана с празни ръце без нито една номинация. Сред отличниците й сега са помитащият психологически спектакъл „Лисичета“ по пиесата на Лилиан Хелман, който е номиниран за режисурата на Бина Харалампиева, за водеща и поддържаща женска роля на Теодора Духовникова и Ана Пападопулу, за сценографията и костюмите на Свила Величкова, както и доста спорната в очите на публиката постановка „NEOдачници“ по Горки с номинации за най-добро представление и за режисурата на Иван Пантелеев, за водещи женска и мъжка роля на Александра Василева и Юлиан Вергов. „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев носи номинации за най-добро представление и режисура на Галин Стоев, а „Калигула“ от Албер Камю във версията на Диана Добрева издига логично на гребена на вълната могъщото превъплъщение на Деян Донков в главната мъжка роля, както и костюмите на художника Нина Пашова.

Деян Донков като Калигула.

Александра Василева с номинация за женска роля в NEOдачници.

Юлиан Вергов е сред претендентите за наградата за водеща мъжка роля.

Голямата новост този сезон е, че инициаторите на наградите от театър „Българска армия“ вече също влизат в номинации, тъй като журито, което ги излъчва, от 2009 г. насам е основно от представители на други театри и принципът на обективност е спазен. Стефка Янорова с експресивното си изпълнение на пияна и отчаяна Бергманова актриса в спектакъла „След репетицията“ под режисурата на Валентин Ганев е първата и единствена засега номинирана от трупата – за поддържаща женска роля. Или както духовито коментира председателят на Фондация „Академия Аскеер“, актьорът Милен Миланов:

Не се хапе кокалът, а се готвят гурмета...“

Стефка Янорова (в спектакъла по Бергман с Веселин Ранков) е първата номинирана за Аскеер от армейската трупа.

В тройката на определените за най-добри спектакли при това раздаване на картите освен „NEOдачници“ и „Танцът Делхи“ е и „12-те гневни“ на театър „Възраждане“ по пиесата на Реджиналд Роуз и култовия филм на Сидни Лъмет „12 разгневени мъже“ - постановка, в която проф. Пламен Марков вещо управлява на една от най-малките столични сцени над 15 отлични актьори.

Танцът Делхи на Галин Стоев (Радина Кърджилова и Владо Карамазов в кадър) е с 2 важни номинации.

Сред номинираните за водеща мъжка роля между Деян Донков и Юлиан Вергов неизбежно се вклинява Захари Бахаров от моноспектакъла на Театър 199 „Чамкория“, проект на Явор Гърдев по нашумелия роман на Милен Русков. Изобщо братя Бахарови пак са щастливци, защото, както и при Икарите, и по-малкият, Явор, пък е номиниран при поддържащите – за безумно смешния сицилианец Микеле от „Редки тъпанари“ на Русенския театър, постановка на Теди Москов по филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“. Останалите в тройката на мъжете в поддържащи партии са покъртителният неудачник на Малин Кръстев в „Зимата на нашето недоволство“ от Стайнбек в МГТ „Зад канала“ (и тук режисьор е безкомпромисната Бина Харалампиева!), както и младият Александър Хаджиангелов в „Петел“ от Майк Бартлет, постановка на Стайко Мурджев в Младежкия.

Явор Бахаров в Редки тъпанари.

В категорията за водеща женска роля освен Теодора Духовникова и Александра Василева е номинирана и

легендарната актриса Мария Стефанова

завърнала се след дълго отсъствие на сцената на Народния театър в „Три високи жени“ от Едуард Олби с режисьор Стефан Спасов. При дамите с поддържащи роли наред с Ана Пападопулу и Стефка Янорова блести и името на Василена Атанасова, която се представя страхотно „Зад канала“ в две нови заглавия от сезона - „Пияните“ от Вирипаев с режисьор Явор Гърдев и „Зимата на нашето недоволство“.

Голямата Мария Стефанова в Три високи жени.

Ана Пападопулу и Теодора Духовникова - две стихии в Лисичета.

В списъка на изгряващите звезди от Фондация „А`Аскеер“ са включили актьорите Веселин Петров („Кралят елен“ по Карло Гоци с реж. Анастасия Събева, театър „Азарян“) и Неда Спасова („Изгонване на бесовете“ по Достоевски с реж. Иван Добчев, „Сфумато“), както и режисьора Делян Илиев („Три сестри“ от Чехов в Родопския драматичен театър).

За сценография освен Свила Величкова са номинирани още Васил Абаджиев (за постановките на Лилия Абаджиева „Хенри ІV“ и „Ако нямах лоши сънища“, съответно във Варна и театър „Азарян“), както и Марина Райчинова („Франкенщайн“ с реж. Стайко Мурджев в театър „София“), а при костюмографите с Величкова и Абаджиев, както вече стана дума, ще се състезава Нина Пашова.

Към статуетката воин на Георги Чапкънов-Чапа в категорията за театрална музика посягат композиторите Асен Аврамов („Зимата на нашето недоволство“), Мишо Шишков-син („Модерато кантабиле“ по Маргьорит Дюрас, постановка на Стилиян Петров в Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев) и Петър Дундаков („Франкенщайн“).

Фондация Академия „Аскеер” удостоява с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2018“ великия български актьор Васил Михайлов, който в началото на месеца закръгли 80-годишнина на военната сцена със спектаклите „Железният светилник“ и „Завещанието на целомъдрения женкар“.

28-ата церемония по връчването на наградите „Аскеер“ в Деня на българската духовност, просвета и култура 24 май за пръв път ще бъде под режисурата на Петринел Гочев. Досега празничните спектакли през годините са били дело на проф. Крикор Азарян, Александър Морфов, Влади Люцканов, Диана Добрева.

 

Част от 12-те гневни на театър Възраждане.

Борбата е безмилостно жестока

На пръв поглед куриозно е, че едно от трите посочени за най-добри представления - „12-те гневни“, няма номинация в нито една от 10-те спектаклови категории. Но само на пръв поглед. По десетина кандидати са били обсъждани във всяка от тях, а в 5-те най-оспорвани е имало прегласуване за четвърто име, оказало се с равен брой точки с третото. Така че от почетната стълбица поради неизбежните особености на регламента са отпаднали изключително достойни конкуренти в този много силен сезон, разкри шефът на Аскеерите Милен Миланов. Специално за „12-те гневни“ е имало предложения за влизане в 5-7 категории на номинациите, така че спектакълът съдържа всички компоненти, за да е сред най-добрите, но това невинаги може „да излезе на бял свят“.

Над 100 постановки – 58 софийски и 42 извънстолични, е изгледало журито, за да определи номинантите. Селектираната продукция принадлежи на 9 столични сцени с 16 заглавия и 4 извънстолични театъра с 4 заглавия. Ако се включат и сценичните творби, станали обект на разглеждане в категория „Съвременна българска драматургия“, спектаклите, оценени от „А`Аскеер”, са общо 118.

От 1991 г. досега 205 театрални творци са били удостоени със статуетката на Чапкънов, а над 100 изявени интелектуалци са били в състава на журитата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.