54 164 евро – цената Петя да живее

Ели Крумова - вторник, 14-11-2017 - 14:33

Мечтае за рожба, но първо трябва да пребори рака, не иска да се предава

7 200 лева струва на месец лекарството на 30-годишната Петя Костова от Кърджали. За пълния курс на лечение й трябват 54 164,06 евро. Това е цената на живота на младата жена, която е била диагностицирана преди 10 години с Болест на Ходжкин. До 2014г. е била в ремисия. Преди три години обаче заболяването й се връща с пълна сила и кошмарът за Петя започнал отново.

След като се почувствала зле преди три години, отишла в болница в Пловдив, където й направили необходимите изследвания и й съобщили ужасната новина. „Преминах през няколко вида химиотерапии (ABVD, ESHAP, MINE), 16 имунотерапии с Brentuxmab , множество лъчетерапии. Чаках с надежда, че изследванията ще са по добри, но уви! Оказа се, че не се влияя от тях. С мъка разбирах, че изпитанието ми продължава”, пише Петя в своята фейсбук страница „Да помогнем на Петя”. Лъч надежда се появил, когато й казали, че има шанс, чрез трансплантация на стволови клетки, да бъде стопирано коварното онкозаболяване. За съжаление и това не дало резултат, а в последните две години Петя загубила и родителите си, които били нейната най-голяма опора. „Подкрепа от семейството ми остана само братчето ми и мъжа ми, с който така мечтаем да имаме дете”, казва младата жена.

Преди два месеца тя започнала терапия с ново лекарство, което дава шанс за живот на хора с нейната диагноза. Преди да започне приема на новото лекарство Петя не можела вече да ходи, лимфните й възли били много подути и имала ужасяващи болки. По думите й съвсем скоро лекарството започнало да дава резултати и тя сега се чувства по-добре, но цената му на месец е 7 200 лева. „Имам последен шанс да се боря с рака, но лекарството, все още не се поема от здравната каса. Принудена съм да си го закупувам сама, но сумата е невъзможна за набавяне.  Нуждая се от 54164,06 евро. Досега се борихме със собствени сили и средства за живота ми. Вече няма как да се справим. 
Моля всички вас да не ме оставяте сама в тази трудна битка с коварната болест. Вие сте последната ми надежда. Преминах през толкова много …. Не мога да се предам. Няма да се предам!”, не спира да се бори Петя.

 

Банковата й сметка е:

Райфайзен банк
IBAN: BG40RZBB91551087733102
BIC: RZBBBGSF
Титуляр: Петя Костова

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.