Референтната лаборатория следи да не се кръстоса птици щам с човешки
Монитор
Епидемията е три пъти по-интензивна от миналата година

Грипът удря всеки пети

Силвия Николова - петък, 06-01-2017 - 13:42

Поваля 1,5 млн. души, разнася се и само с говор

Всеки пети българин става жертва на тежкия вирус, който върлува от Коледа насам. Очаква се грипът да повали 1,5 милион души, като в момента 11 области са в грипна епидемия. Това съобщи за „Монитор” главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По данни на европейската централа по грип и респираторни инфекции тази година грипна епидемия е между 2,5 и 3 пъти по-интензивна във всички страни на континента спрямо предходната. В България се очаква тя да отшуми в края на януари – началото на февруари. Утешителното е, че инфекцията не дава много усложнения и не протича много тежко, увери д-р Кунчев.

По думите му епидемията у нас в момента и типична и с нищо не е по-страшна от тези през миналите години.

Най-интензивно човек отделя вируса в първите 1-2 дни, като това не става само с кихане и кашляне, а и с обикновен говор, разясни главният здравен инспектор. Малка е вероятността повалените веднъж от грипа, да го повторят, тъй като организмът изгражда имунитет срещу същия щам. Ако имунната система е много увредена обаче, грипът може да се прекара отново.

Настинката протича по-леко, докато грипът удря целия организъм - болки в мускулите, голяма отпадналост, висока температура. Над 90 процента от усложненията на този грип е бронхопневмония, поясни още д-р Кунчев.

Този сезон у нас върлуват предимно „Хонгконг” и „Калифорния”, щамовете са стари и имаме към тях изграден известен имунитет дори без ваксини. По думите на д-р Кунчев обаче, в 50% от пробите с щам „Хонгконг” са с изменения. Този нов подщам е наречен „Болсано”, но по думите на държавния здравен инспектор ваксините, сложени през есента предпазват и от него.

В огромна част от случаите грипът, си протича като чисто вирусно заразяване, а антибиотикът няма никакво място и може да ни навреди. Малки, затворени, непроветрени места са най-опасни, там е най-лесно да се заразите. Всичко, което ни помага да се чувстваме добре и да сме в тонус, помага и за грипа. Важно е да си стоим вкъщи, за да избегнем тежко протичане на усложнения. Също така трябва да преодолеем този егоизъм и да не заразяваме другите, съветва главният държавен здравен инспектор. Очаква се от следващата седмица първите засегнати области да започнат да излизат от епидемията. Възможно е да се удължи грипната ваканция, но не в цяла България, каза още д-р Кунчев. Ситуацията била много различна в различните области и всичко зависело от решенията на регионалните здравни инспекции на място.

Независимо, че традиционният грип започва да отстъпва, епидемиолозите са нащрек щамът на птичия грип да не се кръстоса с човешкия.

Това е възможно и затова сме предупредили джипитата от засегнатите области, където заразата по птиците върлува, да изпращат проби от пациентите си в референтната лаборатория по грип и остри вирусни инспекции, каза още д-р Ангел Кунчев.

Това са област Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София – област, Стара Загора, Варна, Бургас и Ямбол.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.