НАП-Варна
ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

Варненските данъчни запечатаха 8 търговски обекта

Агенция Монитор - четвъртък, 09-02-2017 - 15:32

Варненските данъчни са запечатали 8 търговски обекта в областта, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). От приходната администрация споделят, че усложнените зимни условия и трудната проходимост на пътищата са изкушили някои търговци в Североизточна България да не отчитат на касовите апарати извършените продажби.

Така при дистанционно наблюдение на фискалните устройства инспекторите от НАП във Варна установили, че магазин за хранителни стоки в село Зърнево, който от началото на месец декември до 25 януари е отчел оборот от едва 30 стотинки. На място е изпратен екип, който е установил, че в хранителния магазин се извършват продажби, но не се издават касови бележки. За това нарушение на търговеца е съставен акт за административно нарушение и обектът е запечатан за срок от 14 дни, разказват данъчните.

Още 7 обекта от обхвата на териториалната дирекция са запечатани от началото на годината за неиздаване на касови бележки или липса на касов апарат. Сред запечатаните за срок до 30 дни са склад за домашни потреби и цех за производство на сладкарски изделия във Варна, както и бензиностанция в Силистра.

Инспекторите са извършили 551 проверки на търговски обекти в Североизточна България, като са съставени общо 139 акта за установяване на административни нарушения. 28 от тях са за неиздаване на касови бележки или липса на касов апарат, останалите са за други нарушения на данъчните закони.

От НАП Варна напомнят на търговците, че лице, което не издава касова бележка, се наказва с имуществена санкция – за юридически лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение размерът на санкцията е от 1000 до 4 000 лв.

За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева. Освен наложените санкции, търговците рискуват обектите им да бъдат запечатани за срок до 30 дни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.