След срещата между Борисов, Ципрас и Вучич

Свързваме Европа и Азия с жп линия от Дунав до Бяло море

Агенция Монитор - четвъртък, 13-07-2017 - 19:41

Обединяваме сили с Гърция и Сърбия срещу контрабандата и тероризма

България ще играе ролята на транспортна свръзка между Европа и Азия, като това ще се осъществи посредством жп линия от Дунав до Бяло море. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов след тристранната среща в Солун с гръцкия му колега Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич. Тримата държавни лидери обсъдиха теми от взаимен интерес, сред които регионалната сигурност и инфраструктурните и енергийните проекти.

В Гърция транспортният министър Ивайло Московски подписа междувременно меморандум за жп коридор от Солун през Кавала, Бургас и Варна до Русе. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно море и Егейско море със скоростен железопътен коридор.

Именно в тази връзка Борисов заяви: „Дунава е реката, която свързва България, Румъния, Сърбия, Австрия и стига до Германия. С тази жп линия от Русе, през Дунав мост влизаме в Румъния, а там имаш връзка с Унгария. От Русе-Варна-Бургас- Александруполис имаш топлото Бяло море. От София през магистралата и жп линията, която се надявам догодина в края да е готова свързваш цяла Азия с Европа“.

Премиерът обясни,че е негова мечта е с жп линии да се свържат държавите в региона. По думите му в Белград имало 50% повече БГ туристи, а по Халкидики се чувало повече българска реч, отколкото гръцка. Борисов е убеден, че това е факт, благодарение на инфраструктурните проекти.

Освен това трите страни е ангажирали да се борят с тероризма, контрабандните канали, както и срещу организираната престъпност. Борисов е убеден, че заедно те са 10 пъти по-силни, защото така създават икономически перспективи.

Той заяви още, че България и Гърция, чиито правителства щели да заседават заедно у нас през октомври, са се обединили по време на разговорите, че ще направят максималното Сърбия да влезе в ЕС. Борисов уточни, че не иска да се ангажира с дата – дали след 3 или 5 години, но важното било политическите елити да направят максимума, за да има перспектива за младите хора в региона.

Той даде да се разбере, че не бива да се повтаря модела на бивша Югославия и всяка една държава от Балканите трябва да има достъп до останалите. Именно затова и присъединяването и на останалите страни от Западните Балканите към ЕС било приоритет.

Балканите могат да заместят Великобритания в ЕС, каза още министър-председателят. „Населението на Балканите е около около 20 млн. Великобритания напуска и имаме редкия шанс да я заменим с най-красивото място в Европа, най - взривоопасно, но с много добри перспективи“, отбеляза Борисов. И добави:„Снощи записахме - нито едно евро да не бъде откраднато, за да може народите ни да усетят колко е по-добре в ЕС.“. Премиерът бе категоричен, че борбата с корупцията и контрабандата трябва да бъде на ниво. „Европейското семейство е отчело факта, че Балканите са нестабилен регион. Амбицията на други държави да имат пряко влияние в политическите системи на държавите от Балканите, мен ме притеснява“, каза в заключение Борисов.

Ципрас от своя страна подчерта след тройната среща, че сигурността на Европа преминава през Балканите. По думите му България, Гърция и Сърбия могат да играят съществена роля за стабилността на региона. Пътят на Македония към ЕС обаче минавал през общо решение за името и именно това било предпоставка за подкрепата на страната за присъединяването на съседката й към НАТО и ЕС.

 

Западните Балкани приоритет за БГ председателството

Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в ЕС ще бъде един от приоритетите на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС. Това заяви в сряда вечерта в Италия премиерът Бойко Борисов, който беше в Триест, за да присъства на среща на върха на страните от Берлинския процес.

Борисов посочи, че свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите. По думите му това ще способства не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите от региона. Според него изключително важно е включването на Коридор №8 в Берлинския процес и свързването с магистрала и жп линия София и Скопие. В Италия Борисов успя да се види с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, като посрещна топло и новия сръбски премиер Ана Бърнабич.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.