Над година процесът е блокиран заради искания на ответниците

Василев бави с жалби делото за конфискация на имането му

Агенция Монитор - понеделник, 13-03-2017 - 16:30

Семейството му и негови фирми пуснали над 20 молби за вдигане на запорите

Укриващият се зад граница от българското правосъдие банкер Цветан Василев буквално блокира процеса по конфискация, който се води срещу него в софийски градски съд, с десетки жалби. Близо година след като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе срещу банкера-беглец, семейството и фирмите му иск за конфискация на имане за над 2,2, млрд. лв., делото по него дори не е насрочено, показва справка в системата на СГС. От нея се вижда, че до момента делото така и не може да тръгне по същество, тъй като ежемесечно физически или юридически лица, свързани с Василев подават молби с различни искани до съда.
„Делото срещу Цветан Василев отдавна сме го внесли в съда – на 29 февруари 2016 г., но все още не е насрочено първото съдебното заседание от съда, защото се разменят книжа. Там има 27 ответници и след като те са получили нашата искова молба имат право на отговор. Вероятно, без да имам официална информация, някои от тези ответници са поискали удължаване на срока за отговор, това е процедура, която предвижда законът, защото това наистина е изключително обемисто дело. Така че нормално е да им е необходимо повече време да се запознаят“, обясни пред „Монитор“ шефът на КОНПИ Пламен Георгиев. Той допълни, че по делото има и други трудности - трябва да се призовават лица в Британски Вирджински острови, в Люксембург и в други държави, което допълнително затруднява процеса.
„Веднъж трябва да им се връчи призовка, после да им се даде право на отговор, което допълнително утежнява процедурата“, разясни ситуацията Георгиев. В същото време над 20 молби са били входирани в съда с искане за вдигане на наложените от КОНПИ запори върху имането на Василев и фирмите му.
„Огромен брой жалби, които са постъпили, срещу наложените обезпечителни мерки с молби за отмяна на обезпеченията. Радостно за нас е, че всички жалби до една са отхвърлени и съдът е потвърдил всички наложени обезпечителни мерки като напълно законосъобразни и те продължават да стоят“, обясни още Георгиев. Той посочи, че Комисията е успяла да наложи реално обезпечения върху имущество за 1,1 милиарда лева.
„Отделно имаме над 400 милиона лева обезпечени вземания към различни дружества, предоставени от Василев или свързани с него лица – заеми на различни дружества, които трябва да се връщат, и това сме обезпечили, т.е. дружествата са уведомени, че тези заеми не трябва да ги връщат на Василев или свързани с него лица. Ако искът е успешен за нас, тези пари трябва да влязат в държавната хазна“, допълни шефът на КОНПИ.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.