МОНИТОР
ПЪТУВАНИЯТА СА СКОЧИЛИ С 6,3 НА СТО

3,7 млрд. души се качиха на самолет през 2016 г.

Агенция Монитор - четвъртък, 02-02-2017 - 18:20

3,7 млрд. души са се качили на самолет през 2016 г. Това съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), цитирана от Reuters. Пътуванията са нараснали с 6,3 на сто на годишна база. Увеличението се дължи на факта, че пътуващите със самолет вече са се приспособили към несигурната обстановка, както и от умереното активизиране на глобалната икономика, обясняват от асоциацията.

Това е второто най-силно увеличение на пътническия трафик след 2015 г., когато ръстът достигна 6,5 на сто. За последните 10 години средното нарастване е с 5,5%, обясняват още от организацията. Най-силен скок в пътническия трафик е регистриран от компаниите в Близкия изток (+11,8%), следвани от азиатско-тихоокеанския район, на който се пада една трета от глобалния трафик, с увеличение от 8,3%. Засиленото търсене на полети в този район е доведе до нарастване от 8,8% само за месец декември 2016 г.

Авиопревозвачите от Латинска Америка, които през 2015-а отчетоха растеж от 9,3 на сто, миналата година имат забавяне на темпа с нарастване до едва 7,4 на сто, което е причинено от политическите и икономическите трудности в Бразилия - най-големият пазар в региона.

В Европа нарастването е 4,8% през миналата година след плюс 5% през 2015-а, но европейските авиокомпании запазват рекорда в показателя заетост на местата в самолетите с 82,2 на сто, допълва АФП.

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.