Химн на любовта или Библия за фарисеи?

СИЛВИЯ Николова - вторник, 06-06-2017 - 18:17

Химн на любовта или Библия за фарисеи? Така най-общо може да се определи спорът неморална ли е студентката Илона Попова от Богословския факултет на Софийския университет, която стана трета подгласничка в конкурса „Мис Силикон 2017”, или не е.

Заради участието й шепа студенти и малко повече от шепа познати на православните среди представители и на двата пола с ултрарелигиозните си възгледи, а някои от тях и със скандалното си поведение в обществото, написаха писмо до деканата на факултета, възмутени от участието й. Тук оставям настрани представителността на „документа”, както и скандалното минало на част от тези хора. Православната общност познава добре „нравствените” им устои, колкото и те да цитират Светото писание в писмото си.

Само цитатничество на Библията не е достатъчно. За да си наистина християнин, трябва да носиш огромна, безрезервна любов, благоразположение към хората и незлобливост в сърцето си. Ако не притежаваш тези основни компоненти, само ще се наричаш християнин. Защото не аз, не някой друг, а самият апостол Павел е казал в Първото си послание към коринтяните: „Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.”

Каква нова парадигма могат да предложат тези, които хулят студентката Илона Попова или който и да е друг християнин заради нестандартното му отношение да изрази отношението си към хората, да покаже любов действена, а не заучена от дебелите книги? Защото Илона не показва бюст и дупе за финансова награда, нито за собствен имидж, нито пък да бъде наета от някой импресарио за модел. Илона е нетрадиционна, избрала е своя израз да потвърди, че християнството не е за лицемери. Та нали сам Христос е ял и пил с грешници, но никога не е сядал на трапезата на лицемерите, на фарисеите. Младата жена дръзва да се състезава в конкурса „Мис Силикон”, за да спечели ваучър за естетически процедури за своя приятелка, която е с отрязани гърди в резултат на раково заболяване.

Питам кой от възмущаващите се подписвачи на писъмца, че и клирици би дръзнал да подложи имиджа си на обсъждане в името на ближния. Никой. И в това съм напълно убедена, защото тези, които критикуват, които оплюват, не виждат по-далече от летежа на плюнката си. Защо същите тези не реагираха, когато един богослов, близък до Сливенската митрополия, влезе в къщата на Биг брадър? Защо не реагираха, когато гръмна сексскандалът в Троянския манастир преди няколко години? Защото са страхливци и нямат свободна воля да заявят позициите си. Затова и досега не чуваме ясно артикулирана позиция по парливи въпроси в обществото. Доброто обаче, та дори и поднесено нестандартно, е трън в очите им, защото нямат любов в сърцата си.

Свети апостол Павел казва, че нямаме ли я, нищо не сме. Неслучайно Първото му послание към Коринтяните е наречено „Химн на любовта”.

Добре е да си го припомняме, защото да си християнин не е константна величина, а развитие от Светото кръщение до последното причастие.

Химн на любовта:

1. Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.

2. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям - щом любов нямам, нищо не съм.

3. И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне - щом любов нямам, нищо ме не ползува.

4. Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,

5. Не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли,

6. На неправда се не радва, а се радва на истина;

7. Всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.

8. Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.

 
 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.