Халтура ми Пешо

Боян Димитров - петък, 03-11-2017 - 17:42

Пешо е културен. Лиричният ни образ гледа филми и казва, че се обогатява. Но ги гледа по кабеларката, защото не му се дават пари за кино. А когато му се дават, задължително отива на американска продукция. Да събира патроните и да цъка колко е хубав звукът. Да яде пуканки и да пие газирана напитка. А след това да си остави боклука на седалката. Нали за това плащат на тези чистачки. Да чистят. През това време говори по телефона, прави снимки на екрана и заглежда чуждите булки. На излизане пък се бута в хората, за да се измъкне пръв и да запали цигара на паркинга. А очилата за 3D си ги прибира в джоба. Нали за това ги е платил. И си ги трупа в чекмеджето на кухнята. А след това обяснява – ама не беше лош филма, имаше хубав сюжет. А ефектите... какви ефекти само. Само американците могат да ги измислят. И настъпва педала на старата си кола и си мисли, че е в екшъна. И е готов да се бие с всеки, дръзнал да му се изпречи на пътя. Всичко е хубаво. Но десетте лева за билет са му много. Затова следващият път ще чака промоцията в четвъртък, когато екшънът е на половин цена. Ще му останат и за една бира, че да се оригва по време на филма. И да се смее с леко опиянен глас на най-глупавите моменти. Пешо на театър не ходи. Там е за снобари. Какви са тези хора, които предпочитат разни артистчета да му говорят без съраунд звук и тресяща седалка? Чуди им се. А и всички там ходели по-нагласени. Все едно няма да се разтоварват, а ще се женят. Пешо за последен път е облякъл костюм, когато се е женил и когато са го съдили. А ще го вади от нафталина, за да иде на театър, който няма да разбере? За чий? А в театъра няма пуканки, няма безалкохолни напитки, да не говорим за алкохолни. А и ти заглушават телефона. Каква е файдата да идеш някъде и да не се тагнеш, да не си направиш едно селфи или да не разглеждаш групата за джанти във фейсбук? Пълна загуба на време и на пари.

Най-хубавото е, че Пешовците са малко и стават все по-малко. Че малко да си вдигнем културата. Иначе ще събираме гилзи по седалките на кината, ще люпим семки и ще гледаме чуждите булки. И ще викаме, че сме били на културно мероприятие, затапено с голяма пица, наливна бира и пакетче ядки. А можем да го съчетаем и с разглеждане на витрините на затворените магазини в мола. Положението е култура ми Пешо, но не културата на Пешо, а това другото, което „го държи с две ръце, за да не му дава ядове“. Цялата ситуация се върти около това на Пешо. Да го изпикае, да го изтръска, да го задоволи с гола сцена, съчетана с малко насилие, да оплюе театъра и да изпили гуми на колата си. Култура ми, Пешо не, ами халтура. Хванато с две ръце, но направено през пръсти.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.