Спасиха пациент с 25-сантиметров тумор на шията

Ели Крумова - четвъртък, 02-11-2017 - 14:22

Лекарите от Комплекния онкологичен център в Пловдив спасиха живота на 67-годишен мъж с огромен тумор на шията. Пациентът имал образуванието от около 7-8 години. Първоначално това била малка бучка, която от това лято започнала да нараства агресивно. Чак тогава мъжът потърсил медицинска помощ в специализираното лечебно заведение. Злокачествената формация е била 25-сантиметрова, а самата интервенция – изключително рискова,тъй като в близост до тумора се намират големи съдове, включително и сънната артерия, а зоната е богато кръвоснабдена.

„Скенерът показа, че съдовете могат да бъдат освободени и тогава преминахме към операция”, разказа онкохирургът д-р Румен Тулев, който е извършил интервенцията заедно с д-р Ваня Балева и анестезиолога д-р Евгений Динев. Д-р Тулев призна, че за 29-годишен стаж в КОЦ – Пловдив не си спомня да са имали пациент с толкова голяма формация на шията. Сложната операция е продължила над два часа. Предстои мъжът да проведе последващо лечение с химио- или лъчетерапия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.