СНИМКА МОНИТОР

Експортът на сирена от ЕС се върна на нивата от преди руското ембарго

Агенция Монитор - понеделник, 13-03-2017 - 13:25

Износът на сирена от ЕС достигна обемите преди руското ембарго от 2014 г. Сериозна конкуренция на световния пазар ще има между САЩ и ЕС при сирената. Основен фактор определящ конкурентоспособността ще бъде курса на долара към еврото (USDA, 2017).

Обезценяването на еврото спрямо щатския долар доведе до ръст на цените на млечните продукти в ЕС, най-осезателен при маслото (+42%). Това се казва в анализ на Института за икономически анализи в селското стопанство (САРА), цитиран от „Агрозона”.

Китай остава най-големият пазар за потребителски продукти и за такива с добавена стойност, като най-силен внос продължава да се отчита в първото тримесечие на календарната година (последно тримесечие на китайската фискална година). Други държави, при които има значимо увеличение на вноса са Русия, Мексико и Филипините.

В Океания през 2016 г. има намаление на производството на краве мляко – в Австралия с 8,5%, а в Нова Зеландия с 3%. САЩ увеличават производството на сурово краве мляко с 1,7 %. Има увеличение и на броя на кравите. В Южна Америка, големи страни производители, като Аржентина и Уругвай имат над десет процентен спад в производството на краве мляко, поради лоши климатични условия. Намалението на предлагането на сурово краве мляко в глобален мащаб води до ново пазарно равновесие, вероятно при по-високи ценови нива. Според USDA продукцията на сурово мляко в страните водещи износители (ЕС, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Аржентина), се очаква да нарасне умерено с около 1%, като за САЩ увеличението ще е 2 %, а за ЕС без изменение, а за Нова Зеландия около 1 %.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.