Около една десета от руския износ за САЩ е металургична продукция.
СНИМКА PIXABAY.COM
ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА

Стокообменът между Русия и САЩ с 15,8% нагоре

Агенция Монитор - петък, 13-04-2018 - 16:04

Стокообменът между Русия и САЩ през миналата година се е увеличил с 15,8% до 23,1 млрд. долара, сочат данни на руското икономическо министерство.

Износът от Русия към САЩ е нараснал с 14,7% и е бил на стойност 10,6 млрд. долара. Вносът от щатите бележи ръст от 16,8% и 12,5 млрд. долара Отрицателното салдо на Москва в търговията със САЩ за 2017 г. е в размер на 1,9 млрд. долара. През миналата година щатите са заемали шесто място сред външнотърговските партньори на Русия - трето място по обема на вноса, и 10-то при износа.

Днес в руската Държавна Дума е бил внесен законопроект за контрамерки срещу последните американски санкции наложени на Русия. В него се предвижда Кремъл да може да въвежда ограничения на вноса на селскостопанска продукция, алкохол и тютюневи изделия, суровини, храни и лекарства от САЩ или други страни. Освен това се предлага и забрана или ограничаване на участието на американски компании в процедурите за приватизация на държавни или общински активи. Предвижда се още и увеличаване на таксите за аеронавигационно обслужване на чуждите самолети, преминаващи през въздушното пространство на Русия.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.