Здравната каса харчи 50 млн. лв. годишно за интензивно лечение

Агенция „Монитор“ - неделя, 04-02-2018 - 15:23

50 млн. лева годишно заплаща здравната каса за интензивното лечение на пациентите и това е един от най-големите преразходи в бюджета. Това съобщи управителят на НЗОК професор Камен Плочев пред БНР.  Когато това се плаща от Министерство на здравеопазването, разходите за година бяха 8 милиона, а сега към здравната каса струва 50 млн.,  тъй като са скъпи пътеките. Направихме анализ и се установи, че невинаги се приемат за лечение в тези отделения хора, които са в животозастрашаващо състояние. Ние сме поставили проблема пряко на масата, добави проф. Плочев.

Той добави, че 34 милиона лева са необходими за покриване на новите 13 молекули от Мораториума за лекарствата тази година, а парите ще се осигурят чрез отстъпките за лекарства. Искаме да направим един период на проучване - да видим дали наистина са ефективни, наистина ли това са нови молекули и кое ги прави толкова скъпи. Няма лимит за пациентите, които се нуждаят от лечение с новите молекули през тази година, обясни проф. Плочев. Данните от т.нар. пръстов идентификатор не могат да се използват без заповед на управителя на НЗОК, посочи още той, както и уточни, че става дума за 800 000 файла, които никой не може да влезе до него. Най-вероятно ще се вземе решение на ниво службите, които контролират личната информация и ще бъдат унищожени.
Обмисля се вариант за децентрализиране на здравната каса, като се осигури един минимален пакет, който да осигурява живот и животоспасяване, каза още проф. Плочев.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.