Слънчеви панели акумулират енергия и от дъжда

Агенция Монитор - петък, 09-03-2018 - 13:27

Акумулирането на слънчева енергия е вече по-успешно и по-популярно, но все още има един основен проблем, мрачното време. Сега, екип от китайски инженери е разработил хибридна слънчева клетка, която може да произвежда електричество, идва дъжда или слънцето, посредством трибоелектричен ефект, акумулирайки енергия от движението на дъждовните капки по повърхността й.

Трибоелектричните наногенератори (TENG) създават заряд от триенето между два материала, което е по-известно, като статично електричество. Това може да намери практическа употреба при събирането на енергия от движение или вибрации от дрехи, автомобилни колела, подови настилки или сензорни екрани.

В този случай изследователите използват движението на дъждовните капки, търкалящи се по повърхността на слънчевата клетка. За да постигнат това, те добавят два полимерни слоя, за да образуват TENG върху фотоволтаичната клетка. Най-горният слой на клетката се състои от полимер, наречен полидиметилсилоксан (PDMS), докато долният слой е направен от поли (3.4-етилендиокситиофен): поли (стиренсулфонат) (PEDOT: PSS). За да се подобри ефективността на двата слоя, полимерите първо се оформят с канали, които се отпечатват с шаблон от страната с данни на DVD-та.

Най-горният слой се активира, когато върху него попаднат капки вода, които се търкалят, в следствие на което полимерът влиза в контакт с долния слой. Слоят PEDOT: PSS действа като споделен електрод между TENG и соларната клетка, провеждайки енергия между тях. За да е сигурно, че когато е слънчево фотоелектричната клетка ще функционира и двата полимерни слоя са прозрачни.

Според екипа устройството има пиково напрежение от около 33 nA с волтаж от около 2.14 V. Това не е толкова много, но е достатъчно да се докаже, че концепцията работи и може да се увеличи мащаба й.

Това не е първият път, когато изследователи експериментират с TENG, за да направят соларните клетки по-полезни при други метеорологични условия, но екипът казва, че новото устройство е с по-прост дизайн, по-компактно и по-лесно за производство от други подобни.

Тагове:  KTENG

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.