Условна присъда за скрити 4,5 млн. лв. данъци

Добромир Радушев - понеделник, 12-02-2018 - 13:52

Варненският окръжен съд призна за виновен собственика и управител на фирма, в това, че в условията на продължавано престъпление за седем данъчни периода, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери и го наказа условно. Николай Н. е потвърдил лъжливо подадените пред НАП декларации на управляваната от него фирма „ПХГ Динамик“ ЕООД, като е приспаднал неследващ се данъчен кредит с общ размер 4 544 975 лева. Според НК, данъци в особено големи размери са тези, които надхвърлят 12 хиляди лева.

Във връзка с извършеното престъпление, обвинението настояваше за 4-годишна ефективна присъда. На вчерашното заседание, адвокатите на 34-годишния собственик на фирмата поискаха наказание, близко до минималното, тъй като техния подзащитен не бил инициатор на престъплението. Пред състав на Окръжен съд – Варна фирмаджията се призна за виновен, прие фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт и отказа да се събират доказателства в съдебната фаза. Затова присъдата му бе намалена с една трета, като определеното от съда наказание е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 8 месеца, бе отложено с 5-годишен изпитателен срок.

Николай следва да плати на държавата чрез МФ обезщетение за причинени имуществени вреди в размер на 4 544 975 лева, заедно със законната лихва от датата на довършване на деяние, както и направените по делото разноски от 490,25 лв. по сметка на ОД на МВР – Варна, 30 лв. по сметка на ОС- Варна, както и държавна такса върху уважения граждавски иск в размер на 181 799 лв. по сметка на ОС- Варна в полза на бюджета на съдебната власт.

Престъплението  е извършено в периода от 14 май  до 14 ноември 2007 г. , като обвинителният акт беше внесен в Окръжния съд във Варна на 28 ноември 2017 г. Според него, в началото на 2007 година свидетел по делото предложил на Николай да регистрира фирма на негово име, срещу месечно възнаграждение от 300 лева. Част от търговската дейност на дружеството била имитирана, чрез оформяне на документи, които според заключението на изготвената по делото съдебно-почеркова експертиза, в повечето случаи подсъдимият подписвал лично, като управител на дружеството.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.