МБАЛ "Хр. Ботев" - Враца
Интернет

Решават днес как да спасят от фалит болниците в Ловеч и Враца

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - четвъртък, 05-10-2017 - 10:14

Заместник-министрите на здравеопазването Лидия Нейчева и Мирослав Ненков ще се сренат днес по обяд с управителите и бордовете на многопроилните болници за активно лечение във Враца и Ловеч, за да набележат общи мерки, как те са бъдат спасени от фалит и затваряне. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. В срещите ще участват и кметовете на община Ловеч - Корнелия Маринова, и на община Враца – Калин Каменов.

 Двете срещи са поредно усилие на МЗ да намери трайни решения за оздравяване на областните лечебни заведения с принципал министърът на здравеопазването, казаха от здравното ведомство

Вчера, също на работна среща  изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков и двамата заместник министри бяха дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница и продължаващи да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на болницата, под формата на лихви, запори и растящи дългове.

Преди седмица, на 28 септември, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров също посети МБАЛ „Христо Ботев“. С ръководството на лечебното заведение той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване.

„Проблемът с  врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово“, заяви  той тогава.

МЗ авансово е превело  парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.

„Ще направим всичко възможно болницата да я има”, декларира министърът тогава. Според него такива  натрупвани години наред стари задължения, с по 11%-12% лихва, са воденичен  камък, който тежи не само на МБАЛ „Христо Ботев “Враца, но и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.