Данъчни удариха киноложка изложба в Созопол за укрити обороти

Елена Анастасова - четвъртък, 15-06-2017 - 10:32

Касата е запечатана заради схема за фиктивни дарения

Бургаски данъчни удариха Международна киноложка изложба в Созопол, след като усетиха, че се крият обороти. Според проверяващите, организаторите са извършвали прикрита търговска дейност. Вчера касата на изложбата е била запечатана, а данъчните продължават да нищят случая. Инспекторите са приложили външно наблюдение още на 12 юни, когато форумът е открит.  "Мониторингът на НАП Бургас е установил, че предварително обявените такси за участие от два лева за българи и четири за чужденци, се маркират на касовите  апарати, но паралелно с това, участниците се задължават да сключват договори за дарения в рамките средно на 45 евро, което от фискална гледна точка представлява формиране на приходи, за които не се заплаща дължимия данък", съобщиха от приходното ведомство. Иззета е цялата документация и е съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление. НАП Бургас е влязла във връзка с организаторите на събитието, при необходимост ще бъде извършена и последваща проверка за установяване на допълнителни факти и обстоятелства. 
От началото на годината, за неиздаване на фискален бон, териториалната структура на НАП в Бургас е запечатала над 100 търговски обекта. При повторно нарушение обектът се запечатва за срок от един месец, напомнят от приходното ведомство. 

Във връзка със започващия активен летен туристически сезон, контролът по спазване на данъчното и осигурително законодателство ще бъде засилен. Под дистанционно непрекъснато наблюдение вече са поставени обекти по Южното Черноморие с традиционно високи обороти през лятото.  Целта на засиления контрол е постигане на дисциплиниращ ефект и повишаване степента на доброволното спазване на законодателството.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.