Снимки: Yara

Първият роботизиран кораб ще заплува по-скоро

Агенция Монитор - петък, 12-05-2017 - 12:17

Автономно управляващите се автомобилите са често в новините, но малко се говори за автономния морски транспорт.

Норвежката компания Yara заедно с компанията разработваща технологии в корабоплаването, Kongsberg изграждат първия изцяло електрически, автономен кораб за превоз на контейнери в света, който ще заплава в открито море в края на 2018 г.Високотехнологичният контейнеровоз, наречен Yara Birkeland, ще пренася химикали и торове от завода на Yara до близките градове Бревик и Ларвик. Първоначално кораба ще плава с екипаж, преди да премине на дистанционно управление през 2019 г. и напълно автономно през 2020 г.
Ползата от новата технология ще е значителното намаляване на емисиите на NOx и CO2, след като компанията ще замени извършваните 40.000 пътувания с камион годишно за транспортиране на  продукцията си с нов морски маршрут изминаван от изцяло електрически кораб.
 

”С този нов автономен кораб за превоз на контейнери, задвижван от акумулаторни батерии, ние изместваме транспорта от пътя към морето, като по този начин намаляваме шумовото и прахово замърсяване, подобряваме безопасността на местните пътища и намаляваме емисиите на NOx и CO2”, казва Свейн Тор Холшер, президент и главен изпълнителен директор на YARA.


От страна на автономията, все още има много прагматични и регулаторни препятствия, които трябва да се преодолеят, преди да има напълно роботизирани кораби, плаващи през океаните. Норвегия е водеща в технологията след като Норвежките морски власти и Норвежката крайбрежна администрация подписаха споразумение, миналата година, определящо фиорда Тронхайм за първата в света тестова зона за автономни кораби.


Наскоро, Rolls Royce представи визията си за автономно корабоплаване, където роботизирани кораби, без палуби са дистанционно контролирани от екипи в контролни центрове на брега. Предимствата на автономните или дистанционно управлявани кораби може да бъдат големи, като съдовете са преработени за максимална ефективност с премахването на каюти и палуби.


След като Yara и Kongsberg пуснат на вода първия търговски, изцяло електрически, автономен контейнеровоз, започва ерата на автономните плавателни средства. Очакванията на Yara и Kongsberg за напълно автономно плаване през 2020 г. съвпадат с тези на Rolls Royce, така че е вероятно автономно управляващите се морски плавателни съдове да влязат в експлоатация по-бързо от колкото автомобилите, които се управляват сами.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.