Белгия и Холандия прекроиха границите

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 14:44

Холандия започва 2018 г. с малко по-големи размери в сравнение с предишната, като се увеличава за сметка на Белгия, и то без заграбване на чужди земи.
Двете държави се споразумяха по мирен начин да преначертаят общата си граница по течението на река Маас (на френски Мьоз). При договорения трансфер Холандия получава 16,3 хектара от два полуострова, които досега попадаха на белгийска територия. Площта им се равнява на 23 футболни игрища. В замяна Брюксел получи малък холандски полуостров, с площ от едва 3,09 хектара. Споразумението влезе в сила от понеделник, 1 януари.
Размяната беше наложена, след корекция на коритото на река Маас от 1961 година, която отряза парчетата земя, от държавите , към които принадлежаха преди промяната. Тя на практика признава съществуващата географска реалност. Това е първата промяна на държавната границата между двете страни, установена през 1843 г.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.