От днес горски и полиция дежурят край река Въча, за да не се повтори безобразието
Автор: Фейсбук групата "Не на бракониерството в България"
Полиция и горски дежурят, за да не се повтори безобразието

Роми избиват с харпуни рибата в пресъхналата Въча

Ели Кру­мо­ва - вторник, 19-09-2017 - 18:00

Кметът поискал да намалят водата от трите вец-а, за да прочистят храсти и дървета в коритото на реката

Роми избиват балканската пъстърва в полупресъхналата река Въча в Кричим, която почти пресъхна след намаляване на притока на вода от трите веца над града. Рибата била избивана по най-вандалския начин. Повечето от влезлите в коритото на реката били хлапета, които действали брутално, се възмущават хора от Кричим. Някои от ромите пускали хлорна вар във водата, други удряли с чукове по речните камъни, за да успеят да убият повече балканска пъстърва, а трети направо използвали самоделни харпуни. Въпреки че имената на вандалите се знаели, никой от Кричим не искал да свидетелства срещу тях. Причината за намалелия приток на вода от трите веца към реката било искане на кмета на община Кричим Атанас Калчев към НЕК с цел прочистване на речното корито от дървета и храсти.

„Никакви заповеди не съм издавал. Направил съм искане за изменение на графика на вецовете с цел да се прочисти хубаво речното корито. Разстилат се наносите, коренищата и храстите се подкопават, за да бъде прекъсната коронната им система. Иначе в реката ще стане джунгла. А като е намален водният поток, ромите влизат в реката и започват да ловят рибата”, обясни какво се случва в Кричим кметът Атанас Калчев. Още този понеделник той излезе с официално обръщение към съгражданите си, в което обяснява подробно мотивите си да поиска намаляване на притока на вода от трите веца към река Въча. „Възмущават се граждани, но никой не желае по никакъв начин да стане свидетел и да се разпише на актовете, защото има установени роми, които са удряли с чукове по камъните и са пускали хлорна вар в участъците, където е останала малко повече вода. Знаят ги кои са, но не могат да ги глобят, защото никой не иска да стане свидетел”, се ядосва кметът.

По думите на Калчев в създалия се проблем се намесват и политици. „Нещата ги преиграват малко. Няма как прочистя реката в чертите на Кричим без да се намали подаването на вода от трите веца. Разбирам, че хората се дразнят от това, че са давали пари за зарибяването на реката, а в същото време ромите избиват рибата”, обясни още Атанас Калчев. Той бе категоричен, че от вторник горски и полиция дежурят край река Въча в рамките на града, за да не допускат повече балканската пъстърва да бъде избивана. „Бях поискал до 22 септември да бъде намален притокът на водата, но ще се справим с прочистването на речното корито ден по-рано. На 21 септември в 17,30 часа нещата приключват. Превантивните дейности, които струват по-малко пари, на никой не му се нравят. Знаете, че при нас, отгоре има 3 язовира и ако се наложи залпово изпускане на вода, вътре в града коритото на реката трябва да е идеално чисто, за да поеме натоварването”, каза още Калчев. Той уточни, че самият той е редовен член на местното рибарско сдружение и подпомага борбата му срещу бракониерството и безцелното унищожаване на рибата, но е и кмет и имам задължения като такъв. „И на мен ми е мила рибата, и аз съм член на рибарското сдружение, и аз давам пари, и аз ходя се занимавам и да разгонвам бракониерите, но трябва да си свърша работата като кмет”, бе категоричен кметът на Кричим. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.