Скъпите въглища ще вдигнат тока до края на годината в Украйна с над 15%.
СНИМКА HYSER.COM.UA
В УКРАЙНА

Скъпи въглища вдигнаха цената на тока с 9,5%

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 12:55

Националната комисия за регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги на Украйна увеличи от 1 януари с 9,5% цената едро на електроенергията и тя става 1495,46 гривни (около 53 долара) за мегаватчас, съобщи ТАСС. Основна причина за поскъпването е увеличаването на котировките на въглищата на световните пазари.

С въпросното ценово решение се предвижда от 1 април токът на едро в бившата съветска република да поскъпне с още 6,1% и да достигне 1586,69 гривни (около 56 долара) за мегаватчас. Прогнозите за нивото на средната цена едро на електроенергията в Украйна за 2018 г. са тя да достигне 1561,99 гривни на мегаватчас или с 15,4% повече от миналата година.

По-скъпият ток ще направи по-малко конкурентни на външните пазари украинското производство на черни метали и алуминий, а също така ще вдигне цените на много продукти на вътрешния пазар.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.