Плуването е подходящо за всички възрасти
Yandex
Учениците спортисти карат пуберитета по-леко

Плуването укрепва белите дробове на децата

Силвия Николова - сряда, 07-06-2017 - 17:40

Без бокс, борба и щанги до 16-годишна възраст

Лятната ваканция е най-подходящото време за записване на децата на спорт. От една страна, хлапето няма да скита по улиците без надзор, а от друга ще развива физика и кондиция.

Изборът обаче трябва да се съобрази с редица неща, най-напред с възрастта на детето, след това с пола и съвсем не на последно място с неговия темперамент.

Не са малко случаите, когато мама, татко, баба и дядо дружно заявяват, че първокласничката им трябва непременно да бъде записана на балет или модерни танци само, защото съседското момиче също е записано. Така те смятат, че с па де д'ьо дъщеря им не само ще придобие хубава стойка и грациозните движения, но и ще замени напълно необходимостта от фузкултурни занимания. Танците и балетът, макар и да натоварват много мускули, не дават на детето това, което му дава спортът.

Например, едно пухкаво хлапе или пък слабо, но високо за възрастта си или с дюстабан не бива да бъде записвано на танци докато ортопедичният дефект не бъде отстранен. То не бива да тренира гимнастика, хандбал, волейбол и баскет бол, както и футбол, таекуондо, кънки и тенис, за да не натоварва прекомерно ходилото и усложни състоянието си. Такива деца нямат голям избор в избора на спорт, но пък за тях остава универсалното плуване.

Впрочем, този спорт е подходящ и за малки, и за големи. С него може да се започне още от 4-годишна възраст. Освен практичната страна, че хлапето няма да се удави в критична ситуация до идването на спасителя, белите му дробове укрепват, научава се да диша правилно, развива хармонично и без тягостно натоварване мускулатурата на ръцете и краката. Същевременно, заниманията в басейна подпомагат и корекцията на гръбначните изкривявания. Досегът с водата е незаменим релакс, от който имат нужда не само възрастните, но и малчуганите. Затова, детско-юношеските психолози препоръчват плуването за първокласници – времето, в което децата изживяват известен стрес от новата среда извън дома и изискванията, които тя налага.

Още след втората година научете детето да се задържа над водата, съветва педиатърът д-р Светла Янчева. То ще стане по-смело, ще укрепне сърдечната му дейност. Препоръчва се и за бързо израсналите и много слаби 12 – 13-годишни момчета и момичета. Във водата те ще развият добър гръден кош и само за две години тялото им ще стане красиво и пропорционално.

Гимнастиката е подходяща за ученици над 7 години, но преди детето да бъде записано трябав да бъде прегледано от ортопед.

Колективните спортове футбол, баскетбол и волейбол са идеални за тийнейджърите. Освен добре развита мускулатура, в резултат на редовните тренировки те ще преживеят много по-лек и спокоен пуберитет.

Същевременно играта в отбор развива и редица качества, така необходими за работа в екип впоследствие. Те се научават да общуват по специфичен начин, като си помагат взаимно в преследване на една цел – победата. Това определено допринася за тяхното социално развитие. Освен това, научават отговорност към колектива и спазване на правила.

Развива се емоционалната култура, постига се морално развитие. Чрез спорта децата и юношите се научават как да понасят победата и загубата, което е от огромно значение за поведението им изобщо в живота. Друго важно качество е тъй наречения спортен феърплей - честното, коректно отношението към противника и съотборника.

От 6 до 8 години е добре детето ви да се занимава със спортове, които развиват симетрично цялото тяло- гимнастика, плуване, ски или танци. След 8-а го насочете към тенис, джудо, карате, лека атлетика или към колективните спортове, за да развие добра координация. Бягането и колоезденето са за издръжливост. Те са много подходящи за 9-13 – годишните, както и за каращите по-буен пуберитет. В никакъв случай не записвайте момчето си на бокс, щанги или борба преди да е навършило 16-17-години. До тогава костите растат, не бива да пречи на ръста със силови спортове.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.