Цитрусовите плодове изчистват организма
Интернет
След грипа и вирусните инфекции през зимата

Яйца и орехи подсилват имунитета

Силвия Николова - четвъртък, 01-02-2018 - 09:00

Лимон и мед вдига болното дете скоро от леглото

Отпадналост, екземи, остатъчна кашлица, а нерядко и отключване на редица заболявания, най-често хипертония, са естествена последица след прекаран грип или друго остро вируясно заболяване през зимата. Причината е, че в този сезон организмът отслабва от значително по-слабата консумация на плодове и зеленчуци. А тези, които консумираме, нямат особена хранителна стойност, тъй като са отглеждани в изкуствена среда и наторявани с химикали. Затова бабешкият съвет: „Яжте магданоз за силен имунитет“ днес не важи. Това обаче съвсем не означава, че няма начин да се подсили организма и направи по-устойчив към заболяванията.

Основната формула е: Хранете се разнообразно, но балансирано.

Зимата не е сезон за строги диети. С тях можете да ударите още по-лошо имунитета след заболяване. Освен това, те ви правят и по-лесно податливи на инфекцчиозни заболявания.

Научни изследвания сочат, че дори само едно полезно вещество да липсва в достатъчна степен от организма, той става по-уязвим към всякакви болести.

Ако имате възможности, уеличете консумацията на свежи плодове и зеленчуци.

Антиоксидантите, особено, витамините А, С и Е защитават организма от свободните радикали – потенциално вредни вещества, които се намират в организма и могат да увредят здравите клетки. Доказано е, че приемът на повече плодове и зеленчуци, увеличава зарежда организма с антиоксиданти, които разрушават свободните радикали, преди те да са ударили организма.

Месото, като отличен източник на белтъчини е необходим продукт във всекидневното зимно меню. То обаче трябва да се избира внимателно. Препоръчва се пилешко, заешко и телешко. Свинското е добре да бъде с повече мазнина, тъй като чрез нея в организма се разтварят мастноразтворимите витамини. не забравяйте поне веднъж седмично да хапвате риба заради наличието на фосфор в нея.

Консумацията на храни, богати на цинк горещо се препоръчва. Той е във високи количества не само в месото, но и в рибата и рибните продукти, кашкавалът, зърнените храни, орехште и яйцата.

С тези средства дисциплинираният възрастен може да направи устойчив организма си към инфекциозните заболявания. Децата обаче трудно могат да бъдат склонени към полезен продукт, ако не искат да го изядат.

Отлично и бързо средство за възстановяването им, което се приеха от тях с охота е цитронадата от различни цитрусови плодове, подвсладена с мед. Ако малчуганът обича натурално изцеден сок, още по-добре.

Медът и пчелните продукти (клей, пчелно млечице, восък) е с високи стойности на полезни за организма вещества. Те съдържат много витамини, ферменти, плодови киселини - ябълчна, винена, лимонена и млечна. Медът е богат на сяра, йод, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор и натрий. От всички 24 необходими за здравето на човека елемента той притежава 22. Същевременно, той е универсално средство за повишаване тонуса и укрепва организма. Доказано е бактерицидното му действие спира развитието на бактериите, има и противовирусният му ефект.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.