Три компании ще получат солидните обезщетения.
ИНТЕРНЕТ
В следващите седем години

Германия брои 1,6 млрд. евро за затваряне въглищни тецове

Агенция Монитор - неделя, 25-10-2015 - 16:18

Енергийните компании RWE, Vattenfall и Mibrag ще получат през следващите седем години 1,6 милиарда евро обезщетения от германското правителство за затварянето на повечето от техните стари електроцентрали на въглища.

Споразумението е постигнато след няколко месеца трудни преговори на министерството на икономиката с трите компании. То предвижда между 2016 и 2019 година постепенното излизане от мрежата за електроподаване на няколко централи на въглища в района на Рейн, в западната част на страната, и в някои райони от Източна Германия. В продължение на четири години тези централи ще бъдат използвани само в крайни случаи, преди да бъдат окончателно извадени от енергийната мрежа, съобщи БТА.

В резултат на това се очаква поскъпване на тока с 0,05 евроцента на киловатчас. Спирането на тези централи ще доведе до намаляване на производството на ток с 2,7 гигавата, което ще позволи намаляването до 2020 година на емисиите от въглероден диоксид с между 11 и 12,5 милиона тона годишно. Берлин се ангажира да намали до 2020 година емисиите с 40 процента спрямо 1990 година. С въглища се добиват около 40 процента от електричеството в Германия.